728×90 – glava
728×90 – glava

Nemočni v boju ambrozijo

Plevel, ki se vse bolj širi in velja za enega od najmočnejših alergenov, pri občutljivih ljudeh pa povzroča hude alergijske reakcije na koži ter astmatične napade, je težko izkoreniniti.

Pelinolistna ambrozija in druge sorodne vrste iz rodu Ambrosia, so edine škodljive rastline, za katere je v Sloveniji predpisano obvezno zatiranje. 

Na podlagi odredbe mora imetnik zemljišča, na katerem raste ta škodljiva rastlina, odstraniti škodljive rastline s koreninami vred ali odstraniti njihov nadzemni del na način, da se škodljiva rastlina v tej rastni dobi ne obraste več ter opraviti nadaljnja redna opazovanja zemljišč v rastni dobi do konca septembra.

Ker se pri nas navzoča pelinolistna ambrozija, ki cveti od konca julija pa do konca septembra, po košnji hitro obrašča, je potrebno košnjo ali druge ukrepe zatiranja izvajati celo rastno dobo, da preprečimo širjenje z tvorbo novih seme.

Več o tej nevarnosti, ki preži na nas pa je povedal Jože Miklavc, strokovnjak za varstvo rastlin na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor. Prisluhnite! 

      MIKLAVC (29-JUL)

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja