728×90 – glava
728×90 – glava

Za večji delež lokalne hrane v šolskih ustanovah bi morali več storiti tudi pridelovalci

Kuhinje vzgojno-izobraževalnih ustanov pripravijo dnevno več kot 630 tisoč obrokov za otroke in mladostnike. Vsako leto nabavijo za več kot 110 milijonov evrov živil.

Je pa res, da so šole in drugi javni zavodi pri naročanju živil vezani na javne razpise in smotrno porabo sredstev. Po raziskavah Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja največ vrtcev in šol lokalno pridelana in ekološka živila v prehrano otrok vključuje v deležu le do deset odstotkov celotnega javnega naročila. Kot vzrok za majhen delež vključevanja lokalno pridelanih živil v šolah in vrtcih največkrat navajajo premalo število lokalnih ponudnikov, slabo ponudbo živil in previsoko ceno. Na drugi strani pa so pri lokalni samooskrbi pomembni tudi predelovalci hrane, ki so velikokrat preveč pasivni in se ne prilagajajo razmeram na trgu. O tem koordinatorka projekta Samooskrba regije magistra Danijela Kocuvan z mariborske razvojne agencije:

POSNETEK: DANIJELA KOCUVAN

      KOCUVAN (24-MAJ)

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja