728×90 – glava
728×90 – glava

V Vurberku pred žegnanjem še velikošmarenski kolesarski maraton

Na farni praznik tudi letos v Vurberku v občini Duplek organizirajo velikošmarenski kolesarski maraton, na katerem bodo sodelujoči lahko izbirali med dvema progama, daljšo 47- in krajšo 33-kilometrsko.

Maraton bo potekal v nedeljo, 14. avgusta, start in cilj kolesarjev pa bo pri kulturnem domu na Vurberku. Dan kasneje, 15. avgusta bo tam potekalo farno žegnanje in slovesnost ob prazniku Marijinega vnebovzetja. Zavetnica farne cerkve je namreč prav Devica Marija Vnebovzeta, zato bo po slovesni sveti maši tudi druženje vseh župljanov.
Kot je razvidno iz zgodovine je cerkev Device Marije Vnebovzete, ki leži tik pod ostanki vurberškega gradu, najtesneje povezana z zgodovino vurberškega gradu in grofov, ki so si večkrat predajali lastništvo. Cerkev je vse do leta 1785, ko je Vurberk postal župnija, služila za verske namene grofov in vseh, ki so bili povezani z gradom. Prva cerkev se omenja že leta 1336, druga, posvečena sv. Miklavžu, zavetniku splavarjev, pa leta 1510. Ta cerkev je bila v burnih časih turških vpadov in protestantizma priča številnim brutalnim posegom – med njimi razbitju Marijinega kipa iz 20-ih let 15. stoletja. Česar niso v cerkvi uničili Turki, so naredili protestanti. Kljub temu je obstala vse do 18. stoletja. Zaradi romarskih in drugih potreb so v letih od 1773 do 1776 po načrtih Janeza Fuchsa iz Maribora zgradili sedanjo cerkev in jo posvetili v čast Devici Mariji Vnebovzeti. Pomembna kiparska dela v notranjosti so izvedli v delavnicah Mersijev in Holzingerja. Osrednji romarski shod je bil in je še danes 15. avgusta.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja