728×90 – glava
728×90 – glava

FOTO: V osrčju Slovenskih goric tudi letos Agatine skrivnosti

Agatine skrivnosti so zdaj že tradicionalna poletna prireditev, ki je pripravljajo v Društvu za razvoj podeželja “LAS Ovtar Slovenskih goric”, Razvojna agencija Slovenske gorice in Kulturno društvo Delavec Lenart. Dogodka se je letos udeležilo več kot 500 ljudi, udeleženci pa so uživali v petih novih gledaliških prizorih. 

V osrčju Slovenskih goric že več kot 500 let živi zgodba o nesmrtni ljubezni med grofom velikega hrastovškega gospostva Friderikom in Agato, plemkinjo nižjega rodu iz Štraleka pri Voličini, ki ni bila po volji Friderikovi materi Margareti. Večna ljubezen je tista, ki je vzpodbudila k ustvarjanju mlade likovnike, njej je podrejena trasa pohoda in seveda vse gledališke uprizoritve. To zgodbo organizatorji dogodka predstavljajo na prav poseben način, namenjena pa je vsem, ki jih privlači romantika, zgodovina, kultura, naravne lepote, pohodništvo, umetniško ustvarjanje, srednjeveško dogajanje, tudi literatura.

Minulo soboto se je pohoda z odkrivanjem Agatinih skrivnosti udeležilo več kot 500 pohodnikov, ki so se zbrali na osrednjem trgu v Lenartu.

Dogodek in srednjeveško tržnico z lokalnimi dobrotami in prikazom domače obrti je slovesno odprl predsednik Društva LAS Ovtar Slovenskih goric Andrej Kocbek. Medtem ko so se pohodniki zbirali na Trgu osvoboditve je sledila podelitev nagrad 3. likovnega natečaja za otroke in mladostnike. Na temo “Tajna poroka in Friderikov odhod na vojsko”, iz zgodovinske povesti Črni križ pri Hrastovcu Ožbalta Ilauniga, je ustvarjalo rekordnih 166 otrok. Na natečaj je prispelo 142 likovnih del, v vsaki starostni kategoriji pa so nagradili tri ustvarjalce. Priznanja in praktične nagrade so dobili Lana Šuman Nikl, Tjaša Horvat, Brina Marčič, Ela Sirk, Tjaša Rojko, Nika Gamser in Jana Zorko. Natečajna komisija pa je podelila še pet posebnih Agatinih priznanj za dinamično pripovednost, te so dobili Vitan Šuman, Lara Rankovec, Kristjan Herzog, Patrick Erman in Denis Letonja.

Na slabih 12 kilometrov dolgi trasi pohoda, ki je bila tudi letos nekoliko spremenjena, so si pohodniki lahko ogledali pet gledaliških prizorov, ki so jih skrbno pripravili v Kulturnem društvu Delavec iz Lenarta, pod taktirko nove režiserke Nike Bezeljak. Igralci so blesteli v čudovitih, novih kostumih, delo Nine Šulin in spretnih šivilij. Pričetek pohoda po 11,7 kilometrski poti je bil ob 17. uri, vodil pa ga je Ovtar Marko Šebart, v sodelovanju s člani planinskega društva in gasilci. 

Agatine skrivnosti smo odkrivali skozi gledališke uprizoritve delov zgodbe Skaljena ljubezen Agate in Friderika avtorice Berte Čobal Javornik, ki je dogodek tudi počastila s kratkim obiskom. 50 članska ekipa Kulturnega društva Delavec iz Lenarta, pod vodstvom režiserke Nike Bezeljak, je pripravila pet skrivnosti na treh različnih prizoriščih. Prvi prizor z naslovom “Vabilo grofice Margarete na slavnostni ples” je gledalce popeljal na vrtno zabavo visoke družbe iz 16. stoletja. Zabave so se udeležili grofje iz bližnje in daljne okolice, ki so ob spremljavi glasbenikov Konzeservatorija za glasbo in Balet Maribor, dislocirane enote Glasben šole Lenart, zaplesali srednjeveški ples Pavanno. Pohod je gledalce popeljal na Poleno, kjer so v romantičnem okolju drugega prizora z naslovom “Friderik išče rešitev” spremljali zaljubljeno Agato in Friderika ter skrite nakane Mihaela Trenaka. Skrivna poroka z zaobljubo večni zvestobi se je tudi letos zgodila pri Poličevi kapeli v Lormanju. Sledil je četrti prizor “Agata v ječi”, kjer so bili gledalci priča mukam in nesreči, ki jo je Agata doživljala v hrastovški ječi. Ob vrnitvi iz Hrastovca nazaj v Lenart je sledil še sklepni, peti prizor “Agata odhaja na morišče”.

Navdušena množica je dokaz, da zgodba o večni ljubezni v Slovenskih goricah še vedno živi.

Nekaj utrinkov iz sobotnega dogodka najdete v spodnji galeriji slik.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja