728×90 – glava
728×90 – glava

V vinskih kleteh se v teh dneh sproščajo nevarni plini

Večina trgatev je v teh dneh že zaključenih, mošt pa je že v vinskih sodih.

Tam prihaja do posebne kemične reakcije – tako imenovanega alkoholnega vrenja, pri katerem se med drugim sprošča tudi ogljikov dioksid, ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku, zato je lahko zadrževanje v neprezračenih vinskih kleteh takrat smrtno nevarno. O tem v pogovoru s poklicnim gasilcem in pirotehnikom Oskarjem Neuvirtom iz Malečnika:

POSNETEK: OSKAR NEUVIRT

      OSKAR (6-OKT)

Povišano koncentracijo ogljikovega dioksida lahko preverimo s preprostim testom. V prostor namestimo gorečo svečo. Če ta hitro ugasne, takoj zapustimo prostor in ga dobro prezračimo (najmanj 10 minut, odvisno od velikosti prostora), tako da naredimo prepih.

Foto: splet

 

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja