728×90 – glava
728×90 – glava

Cerkvenjaški vinogradniki se bodo podučili o rezi vinske trte

22. januarja, na praznik in god svetega Vincenca, ki velja za zavetnika vinogradnikov, se tradicionalno začne prva rez v vinogradih.

Po stari navadi so vinogradniki pred sončnim vzhodom odrezali rodno šibo trte, jo dali v vodo in postavili na toplo. Ozelenela trta pokaže, kako je prezimila in kakšno letino lahko vinogradnik pričakuje. V preteklosti so šele na ta dan opravili temeljit pregled vinske trte in pričeli z rezjo. V današnjih dneh so svoje opravile vremenske spremembe pa tudi tehnologija se je spremenila, zato pričetek rezi ni toliko vezan na godovni dan svetega Vincenca. Še vedno pa velja, da je od rezi je odvisno kakšna bo kvaliteta grozdja in s tem posledično vino. Pri rezi je potrebno upoštevati prejšnje in bodoče rezi, starost trte, lego in sorto trsa, s pravilno rezjo lahko odpravimo bolezni trte in še zmanjšamo porabo škropiv. Prav na temo rezi bo potekalo pa prvo izobraževanje v letošnjem letu, ki ga v sodelovanju z Društvom vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak pripravlja Kmetijska svetovalna služba. Predavanje in kasneje tudi praktični prikaz bo potekal na Izletniški kmetiji Breznik v Komarnici, v sredo, 1. februarja, od 10. ure naprej. O rezi bo predaval Roman Štabuc, specialist za vinogradništvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor, Marko Kramer iz podjetja Metrob pa bo vinogradnikom predstavil novosti na področju fitofarmacevtskih sredstev.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja