728×90 – glava
728×90 – glava

Ob pustnih dobrotah moramo paziti tudi na zdravje

Pust je res da mastnih ust, a ne pozabite pri tem na svoje zdravje.

Medtem ko pustni čas v širšem pomenu po ljudskem izročilu traja med novim letom in pepelnico, v ožjem pomenu poteka od četrtka pred pustnim torkom do pustnega torka. Na četrtek pred pustnim torkom morajo biti mize polne mastnih svinjskih in ocvrtih sladkih jedi. Po tradiciji se na debeli četrtek kuha čeljust, je pa debeli četrtek prvi dan, ko se začne pustno jesti, po izročilu je to tudi dan, ki pomeni začetek pusta. Na Slovenskem so v času pusta na mizi tudi krvavice in drugi mesni izdelki, ki jih pripravijo med kolinami. Med sladkimi ocvrtimi jedmi pa prevladujejo krofi, ki so na Slovensko prišli z dunajskega dvora. Vse te jedi pa so precej mastne, lahko so težke za želodec, predvsem morda za tiste, ki imajo kakšne zdravstvene težave.

Prisluhnimo nasvetu, ki ga v zvezi s prehrano v času pusta, daje direktor Zdravstvenega doma Lenart Jožef Kramberger.

POSNETEK: JOŽEF KRAMBERGER

      KRAMBERGER-PUST (24-FEB)

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja