728×90 – glava
728×90 – glava

Bomo dopustili izgradnjo hidroelektrarn na Muri?

12.julija je na Ministrstvu za infrastrukturo potekala predstavitev okoljskega poročila za akcijski načrt za obnovljive vire 2010 – 2020. V njem država napoveduje tudi gradnjo osmih velikih hidroelektrarn na reki Muri. Ena teh bi naj stala tudi na Tratah, nekje pod gradom.

Muzej norosti iz Trat, ki ima status delovanja v javnem interesu na področju kulture in kulturne dediščine, je že pred časom izrazil zaskrbljenost in nestrinjanje s temi namerami. Omenjene predstavitve v Ljubljani so se udeležili predstavniki različnih iniciativ iz Pomurja, bili pa ogorčeni nad tem kako malo in kako pavšalno okoljsko poročilo govori o škodljivosti hidroelektrarn za človeka in naravo in kakšno nepopravljivo uničenje povzročijo.

Še bolj pa jih je presenetila vzvišenostjo in cinizem državnih uradnikov, ki so načrt predstavljali. Med drugim so jih postavili pred dejstvo, da moramo ne glede na vse protiargumente zadeve izpeljati zaradi zaveze Bruslju, sicer nas čaka plačilo odškodnine. Pozabili pa so na enormno odškodnino, ki jo bo plačala narava in ljudje, če se ta okoljski akcijski načrt uresniči.

Vsebinsko ta dokument zagovarja zastarele, okolju in človeku neprijazne rešitve, ki vsaj v primeru gradnje velikih HE na Muri s seboj nosijo tisoče ton betona, tisoče hektarjev poseka gozda, uničenje podtalnice, uničenje značilne krajine, uničenje arheološkega potenciala, nasilno industrializacijo…

V tem primeru pa lahko pozabimo na prihodnost kulturnega turizma in zelenih delovnih mest, ki bodo odplavala s tisoče tonami betona, ki jih nameravajo zliti v našo Muro. Mi smo se danes pogovarjali z Andrejo Slameršek, Pomurko, ki ji je mar za reko Muro:

POSNETEK: ANDREJA SLAMERŠEK

      SLAMERSEK (27-JUL)

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja