728×90 – glava
728×90 – glava

Ob mali maši slovesno tudi na Ptujski Gori

9 mesecev po prazniku Marijinega brezmadežnega spočetja (8. decembra) sledi Marijino rojstvo, zato bo 8. septembra posebej praznično v vseh župnijah, kjer so cerkve posvečene Mariji.

Slovesno bo tudi v župniji, baziliki na Ptujski gori, kjer bodo obeležili praznik Marijinega rojstva – malo mašo. V petek, 8. septembra dopoldne bo osrednja slovesnost ob 100-letnici Vojske Brezmadežne. Ob 9.00 uri se prične molitvena ura, ob 10.00 uri bo slovesno sveto mašo vodil provincialni minister pater Milan Kos. Po maši bodo še pete litanije, v Frančiškovi dvorani pripravljajo predstavitev filma o Vojski Brezmadežne in pogovor z Davidom Sipošem o snemanju filma. Pri večerni maši, ob 19.00, bo začetek novega veroučnega leta z blagoslovom šolskih torb. Naslednji dan, v soboto je Škofijski molitveni dan za duhovne poklice, sveto mašo ob 10 uri pa bo na Ptujski gori daroval mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl.
Naši predniki so praznikoma Marijinega vnebovzetja (15. avgust) in Marijinega rojstva (8. september) dali slovensko ime: veliki in mali šmaren oziroma vélika in mala maša, pa tudi velika in mala gospojnica. Obdobje med tema dvema praznikoma je znano kot obdobje romanj v Marijina romarska svetišča. O Pomenu romanj za Slovence pater Miran Holc iz Ptujske Gore:

POSNTEK: MIRAN HOLC

      HOLC

Ponekod v skladu z izročilom na malo mašo ohranjajo navade, ki veljajo za veliko mašo (npr. blagoslov rož ipd.). Ta dan pomeni že začetek jeseni, saj ponekod mala maša za suknjo vpraša ali pa odpre dolinsko pašo (mala maša – v vsakem grmu paša).

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja