728×90 – glava
728×90 – glava

Tudi iz grozdja stare trte je mogoče pridelati kvalitetno vino

Smo v času trgatev, pri katerih morajo vinogradniki upoštevati določena pravila.

Tako mora biti čas od trgatve do stiskanja grozdja čim krajši, poškodovane jagode je potrebno izločati, vedno trgamo v suhem vremenu, pomembno je, da grozdje, drozgo ali mošt primerno žveplamo. Spremljati je potrebno potek alkoholnega vrenja in pravočasno opraviti prvi pretok. Med žlahtne sorte sodi tudi žametna črnina ali modra kavčina, ki jo najdemo ne le na mariborskem Lentu, kjer raste že več kot 400 let, pač pa njene potomke v številnih krajih po Sloveniji in tudi tujini. Nas je zanimalo, kako kvalitetno vino je mogoče pridelati iz te sorte grozdja. Odgovarja enologinja Tadeja Vodovnik Plevnik iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor:

POSNETEK: TADEJA VODOVNIK PLEVNIK

      VODOVNIK (18-SEP)

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja