728×90 – glava
728×90 – glava

Gobarska sezona prinaša tudi nevarnosti zastrupitve

Gobarska sezona je na vrhuncu, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje znova opozarja na previdnost pri uživanju gob, saj so številne med njimi strupene.

Zastrupitve z gobami so pogoste v poznem poletnem, predvsem pa v jesenskem času. Vzrok za zastrupitev pa je velikokrat zamenjava strupene gobe z užitno. Gobarjenje je v Sloveniji eden od najbolj priljubljenih hobijev, gobe pa cenjena kulinarična specialiteta. Vendar je uživanje gob lahko tudi zelo nevarno, zato moramo biti zelo pazljivi, katere gobe nabiramo in uživamo. Večina zastrupitev z gobami se začne s slabostjo, bruhanjem in drisko. Najnevarnejša pa je zastrupitev z zeleno mušnico, na kar opozarja tudi priznani poznavalec gob Anton Poler, sicer podpredsednik Gobarskega društva Lisička Maribor:

POSNETEK: ANTON POLER

      POLER (29-SEP)

Foto: spelt

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja