728×90 – glava
728×90 – glava

Zimske kulinarične Haloze – Kot je jedel Santonini

Kulinarično in gastronomsko podobo Slovenije sooblikujejo tudi kulinarika iz Haloz, najjužnejše gričevnate pokrajina v severovzhodni Sloveniji z izjemnimi pogoji za vinogradništvo.

In kjer je dobro vino, so ponavadi tudi jedi, ki skupaj z vini sooblikujejo vsakdanjike in praznike prebivalcev. In prav kulinarika je lahko eden od paradnih konjev razvoja turizma v tej regiji, ki poteka pod geslom ‘Haloze. Dežela tisočerih gričev.’ Pet haloških gostišč (motel Majolka, gostilna Svenšek, gostišče Špajza, Turistična kmetija Pungračič, gostišče Pod Goro) in ptujska gostilna Ribič, pa so se lansko leto združili v skupno blagovno znamko Kulinarične Haloze. Kulinariko, ki temelji na tradiciji, hkrati pa je sodobna in svetovljanska, želijo postaviti na najvišjo raven – in vanjo vključiti čim več zdravih, ekološko in sonaravno pridelanih sestavin haloških kmetij. Šest hodni haloški meni spremljajo izključno vrhunska haloška vina, goste pa postreže osebje v haloški oblačilni podobi. V januarju bo stekel že drugi krog Kulinaričnih Haloz. Pod strokovnim vodstvom Janeza Bratovža, svetovno znanega slovenskega chefa, in Vlada Pignarja, legende štajerske kulinarike, bo šest gostišč pripravilo vrhunski šest hodni meni iz zdravih haloških sestavin in z odličnimi haloškimi vini, ki poustvarja kulinariko Haloz druge polovice 15. stoletja in jih je navdihnil Paolo Santonini. Prve zimske Kulinarične Haloze bodo 17. januarja (rezervacije miz že sprejemajo) zadnje pa v Ljubljani v mesecu marcu.

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja