728×90 – glava
728×90 – glava

Novi pristopi pri rezi vinske trte

22. januarja goduje Sv. Vincencij, zaščitnik vinogradov in zavetnik vinogradnikov, pravimo mu tudi Vinkovo, Vincencovo ali Vincekovo. Je neka prelomnica, saj je prvi del zime mimo, dan se daljša in začnejo se prva opravila v vinogradu, to je seveda rez vinske trte.

Po starem običaju so na ta dan v vinogradih obešali klobase, ki naj bi napovedovale dosti mesa in vina za celo leto. Po končani rezi so klobase skuhali v vino. Stari ljudje so spoštovali običaj, da je bila na dan sv. Vincenca delovna živina prosta in je niso vpregali. Prav tako so na ta dan odrezali rozge, jih dali v vodo in kasneje v presmec, ko so že lahko napovedali kakšna bo vinska letina. Teh običajev je po Sloveniji pa tudi sosednji Hrvaški veliko. Zagotovo pa ste že slišali kakšno ljudsko modrost, ki ob sončnem Vincencu napoveduje dosti dobrega vinca v kleti. Čeprav so danes navade precej drugačne, se tudi stroka naslanja na ljudsko modrost, hkrati pa v svoje delo – konkretno rez vinske trte – vključuje nove pristope, ki jih terjajo vremenske razmere in ekonomika pridelave grozdja in vina. Govori Roman Štabuc, specialist za vinogradništvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor:

POSNETEK: ROMAN ŠTABUC

      STABUC (23-JAN)

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja