728×90 – glava
728×90 – glava

Pust je masten okrog ust

Na včerajšnji debeli četrtek, ki v šaljivem jeziku velja za god debelih ljudi, se začenja tudi v kulinaričnem smislu pustni čas. Miza se mora na ta dan po izročilu šibiti od mastnih in nasitnih jedi in tako je vse do pepelnične srede.

Za pustni čas so značilne kuhane svinjske krače in drugo meso, kot sladica pa tako kot drugod v srednjeevropskem prostoru tudi pri nas krofi, flancati in miške. Krofi so v sodobnosti polnjeni z marelično marmelado, medtem ko so prejšnje generacije gospodinj uporabljale domačo češnjevo marmelado. Beseda krof izvira iz nemške besede za krof Krapfen, ki je vse od 9. stoletja naprej pomenila pecivo v obliki kavlja. V stari Avstriji so pisni viri omenjali krofe že v 13. stoletju. Nasvet, kako kljub težki in mastni hrani ohraniti zdravje je pripravil tudi direktor Zdravstvenega doma dr. Jožef Kramberger:

POSNETEK: JOŽEF KRAMBERGER

      ZD-LENART (28-FEB)

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja