728×90 – glava
728×90 – glava

Drugi tir železniške proge Šentilj-Maribor v letu 2022

Med evropsko sofinancirane projekte je med drugim uvrščen tudi projekt nadgradnje in izgradnje drugega tira železniške proge Šentilj-Maribor.  

Kot so za STA pojasnili, poleg izdelave državnega prostorskega načrta (DPN) ta trenutek poteka tudi priprava idejnega projekta, predinvesticijske zasnove in okoljskega poročila.

Projekt zajema dve fazi 

Prva faza, ki predstavlja postopek umeščanja v prostor z vsemi strokovnimi podlagami in se konča s sprejetjem uredbe o državnem prostorskem načrtu, se bo po terminskem planu zaključila v prvi četrtini leta 2016V drugi fazi bo izdelana projektna dokumentacija, pridobitev zemljišč in dovoljenja za gradnjo, izbor izvajalca ter izvedbo del. Na direkciji za infrastrukturo predvidevajo, da bodo odkup zemljišč opravili nekje do prve tretjine leta 2018, z gradnjo bi, po sedanjih načrtih, lahko začeli konec leta 2018 in projekt zaključili do konca leta 2022.

Investicija vredna okrog 305 milijonov 

Ocenjena vrednost omenjenega projekta je trenutno skoraj 305 milijonov evrov. Denar bodo poleg proračunskih sredstev črpali tudi iz evropskih skladov. Omenjeni projekt lahko v prihodnje doprinese k pomembnemu razvoju multimodalnega logističnega centra na mariborskem letališču. Ta bi pa pomenil velik razvojni potencial za regijo in državo, saj bi slednji omogočil vstopno-izstopne gospodarske točke in sam gospodarski razvoj.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja