728×90 – glava
728×90 – glava

Kurentovi zvonci so zazveneli

      korantov kurentov skok

Kot smo poročali včeraj, so natanko ob polnoči, na domačiji drugega princa karnevala, Zvonka Križaja – Matevža Zokija v Budini pri Ptuju, najavili uradni začetek pustnih opravil na Ptuju. 

Prisluhnite spodnjemu posnetku in naši dopisnici iz Ptuja, Maji Glaser Bedenik, v katerem je slišati tudi veselje in žvenket kurentovih zvoncev.

Foto: splet 

Sorodni prispevki

3 komentarjev

 1. Markovčan

  Torej berem zdaj to norijo “uličarjev – KURENTOV”… prihajam iz srca fašenskega dogajanja iz Markovec. Korant je bil moj dedek, korant sem bil tudi jaz. To kar so naredili iz našega koranta zna zaboleti.

  Vsi, ki me poznajo dobro vejo, da korant ni enako kot kurent. Mi koranti s kurenti označujemo FANTE, DEKLETA, ŽENE in MOŽE – v adidaskah, ki mislijo, da poznajo pravi pomen fašenka (pusta). Fašenk ni preganjanje zime, ampak je prej klicanje pomladi. Korant ni demon, ki bi preganjal slabo, ampak budi in kliče dobro.

  Glede tega kar se dogaja pri Zokiju… to je komedija. Okoli ognja so plesala stara ljudstva, npr. staroselci Indijanci – nikakor pa ne koranti. Tega indijanskega plesa sploh ne razumem kaj pomeni. Ta ples v krogu okoli ognja… čemu? zakaj? smešno … fašenk se nikoli ni pričel s plesom okoli ognja… ko sem bil mali – se je po svečinci zaslišalo t.im. pokanje fašenka – pokanje z biči… fantje so pokazali svoje spretnosti (in še danes jih v srcu FAŠENKA pokažejo – bičov pok – bravo Vrtačniki in co,) in so pokali z biči. Koranti smo si nadeli zvonce in smo ob večeru “leteli” po vasi… skratka ta “Zokijev” ples okoli ognja – nima nič veze s tradicijo.

  Pa nisem človek, ki ne razume razvoja in napredka! Več sledi … mogoče tudi o tem – kako je Kurentovanje nastalo iz Fašenka. Ponosen korant!

  Reply
 2. Janez

  Spoštovan Markovčan,
  v katoliški cerkvi 2. februarja praznujemo svečnico. Ta je 40 dni po kristusovem rojstvu. Prvotno ime praznika je bilo »Marijino očiščenje«. Po Mojzesovi postavi je namreč vsaka mati, ki je rodila sina morala 40 dan po porodu priti v tempelj tam darovati in se tako očistiti. V templju je Marija srečala Simeona, ki je oznanil da bo ta otrok luč sveta. Ta dogodek je cerkev obhajala že ob koncu 4. stoletja vendar praznik ni imel imena svečnica ampak srečanje po srečanju s Simeonom kasneje je cerkev prevzela besede ki jih je Simeon v svojem hvalospevu imenoval “luč v razsvetljenje poganov”. In ta luč v 4. Stoletju ni bila žarnica ampak ogenj. Ogenj očiščenja nevernih, ogenj očiščenja poganov.

  Spoštovani Markovčan zato ogenj, ki je prižgan Pri drugem princu Matevžu Zokiju, ni ogenj okrog katerega so plesali »Indijanci » (čeprav ima tudi tisti ogenj globlji pomen), ampak ogenj, ki očiščuje neverne Pogane, kar KORANTI in KURENTI pri nas v Markovcih in na Ptujskem polju prav gotovo so. Drugod po Evropi jih imenujejo »ZVONČARJI, KRAMPOSI, KUKERI« in podobno. Vsi ti liki so se ohranili vse od poganskih časov in v različnih krajih. Utopija bi bila torej prepričanje da je KORANT samo Markovski. Je živ primer Žive kulturne dediščin, ki jo je ljudstvo v tem našem prostoru ohranilo. V Markovcih je KORANT, v Budini KURENT pa kaj potem. V Prvencih so »tolige« v Markovcih pa »šajtrge«. Markovčan vprašam te, kateri jih ne bo vozil ker jih vsak drugače poimenujeva? Za tiste, ki ne veste v mislih imam Samokolnico (»šajtrgo« ali »karniolo«…) .

  Ponosen sem , da sem tudi jaz Markovčan ali Prvenčan, pridem v Ljubljano sem ponose, da sem Ptujčan, ko predstavljam obredja naših krajev po Evropi, sem ponosen da sem Slovenec. Ponosen sem da imamo Slovenci takšno etnografsko bogastvo. Predvsem pa sem ponosen, da je Korant omenjen v cerkveni kroniki SV. Marka niže Ptuja leta 1928. Ponosen sem da so mladi fantje leta 1938 bili sposobni organizirati v Folklorno društvo Markovci, pod okriljem katerega vse do danes deluje tudi sekcija Korantov. Vsem tistim, ki z Korantom delate kot »svinja z vrečo« pa polagam na srce, OPIŠITE SVOJA OBREDJA ter jih vpišite na seznam kulturne dediščine, saj samo tako lahko ohranite Koranta, ki ga nihče nikomur ne jemlje. Z sovražnimi in šovinističnimi komentarji škodujete sebi, Korantu, Kurentu in vsem Markovčanom.

  S spoštovanjem do dediščine, ki se je ohranila v naših krajih Vas lepo pozdravljam.

  Janez Golc
  Baron Jakob Breuner Markovški
  12. princ Ptujskega karnevala

  Reply
  1. kOrant

   Spoštovani Janez Golc, po nazivu “Baron” vas namreč nebom klical, ker osebno za mene princ karnevala ne obstaja. Kašna je povezava med očiščenjem iz 4. stoletja in skakanjem okoli ognja kot indijanci ? Saj sami omenjate, da je korant omenjen 1928 v cerkveni kroniki naše “fare”. S tem ste verjetno ciljali tudi na to da je korant bil takrat prvič omenjen, ali pa ste pač ne dobro podučeni, za kar se imate, in niste starejših letnic omenjali. Da mi, Markovčani, delamo z korantom kot “svinja z vrečo” je pa če en dokaz več zakaj, očitno nikoli niste in nikoli ne boste poznali pravega pomena koranta. Pa da še razčistima dva različna pojma. Kot ste dejali, v Markovcih korant, v Budini kurent. Ja drži, ampak definitivno v današnjem svetu dve različni maski. Nikol in nikdar ne bom nikomur, še enkrat ponavljam, nikomur, ne dam veljati da sta to enaki maski. Da na kratko razliko opišem vašega kurenta.
   Kurent :
   – prib. 50let stara maska, ki se pojavi po vsej Sloveniji, za kar seveda ni kriv odnos do Koranta s strani Ptuja
   – kurent je lahko vsak, starost, stan in spol niso važni
   – kurenti svoj čas, ki se po njihovem začne 3. februarja ob 0:00 pričakajo s skakanjem okoli ognja, kot indijanci
   – nima veze ali je na Ptuju, Rogoznici ali morda Cleveland, glavno da je
   – mu je jasno da skače ker je fino, ostalo ni pomembno

   Vam dragi Janez, pa toplo polagam na srce, NE IZDAJAJTE SE ZA KORANTA ŠE MANJ PA OMENJAJTE MARKOVCE, ker sramotite nas in sami sebe. Naši komentarji nisi ne šovinistični in ne sovražni! Samo predpostavljamo nekatera dejstva, ki so očitno zokijcem in ostalim vam podobnim kurentom ne poznane.
   S spoštovanjem iz srca do dediščine, ne do denarja, kot očitno nekateri Vas lepo pozdravljam! Uporabnik “Markovčan”, pod tvojo izjavo pa se lahko samo podpišem! Če bi bilo več tebi podobnih, se verjetno stvari nebi odvijale tako kot se žal trenutno!
   .

   Reply

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja