728×90 – glava
728×90 – glava

Nekoč zavetišče, danes turistična zanimivost

V edinstveni zgradbi v Sloveniji – Špitalu v Gornji Radgoni je danes dopoldan Kultprotur, ki zgradbo tudi upravlja, povabil na ogled bogate vsebine, ki jo hranijo v njej.

Septembra lani so tja vandrali tudi naši poslušalci, skupaj z Romano, Maksom in Damjanom. Pravijo, da sta stavba in razstava v njej zagotovo vredni ogleda, kar je videti na spodnjih fotografijah. Mnenja poslušalcev pa lahko slišite tudi v tonskem posnetku.

      TONSKI-SPITAL

Po zapisih naj bi bila zgradba arhitekturni unikat v celotni Sloveniji, ki je nekoč služila kot zavetišče, učilnica, tudi stanovanje. Sanacija celotne stavbe, za katero so tamkajšnja občina, Evropski sklad za regionalni razvoj ter RS odšteli dobrih 660 tisoč evrov, je bila dokončana preteklo leto.

V njej hranijo arheološke, etnološke, umetniške in druge kulturnozgodovinske predmete, dokumente in pričevanja, ki izvirajo iz krajev zahodnega dela štajerskega Pomurja ali se kakorkoli navezujejo na njihovo zgodovino in zgodovino ljudi, ki so ga naseljevali od prazgodovine do danes. Za domačine je stavba tako eden izmed največjih spomenikov in pomnikov lokalne zgodovine.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja