728×90 – glava
728×90 – glava

Mednarodni KarnevalFest privabil več kot 2700 mask

Vrhunec jubilejnega 55. Kurentovanja je bil včerajšnji Mednarodni KarnevalFest, ki je združil 80 pustnih skupin. 

53. Mednarodni KarnevalFest je upravičil sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji. Nastopilo je 80 pustnih skupin oziroma več okrog 2700 mask iz Belgije, Bolgarije, Makedonije, Hrvaške, Srbije, Francije, Nemčije, Slovaške in Senegala.

Poudarek osrednjega dogodka Kurentovanja na Ptuju je na karnevalskih skupinah, katerih podstat je etnološka dediščina, ki so jo predstavili kurenti in drugi tradicionalni pustni liki s ptujskega območja, iz Slovenije in tujine. Na povorki se je v svojih kreacijah in koreografijah ter doživljanju karnevalskega duha predstavilo več kot 2700 udeležencev, prav tako pa so se v svojih opravah predstavili dosedanji princi ptujskega karnevala, etnografske skupine z Dravsko-Ptujskega polja, Haloz in Slovenskih Goric, pihalne godbe in učenci ptujskih osnovnih šol.

Kot je dejal Branko Brumen, predsednik organizacijskega odbora Kurentovanje, jih še posebej veseli, da so kljub težki finančni situaciji uspeli zagotoviti mednarodno udeležbo na včerajšnji povorki in celo medcelinsko povezovanje s skupino iz Afrike.

Med karnevalskimi skupinami so bile nagrajene naslednje:

1. mesto Gostilna pod klopotcem – KTD Klopotec Soviče
2. mesto Piščeta – Turistično društvo Sodinci
3. mesto Obuti maček – KS Bukovci

55. Kurentovanje se nadaljuje še danes z mednarodnim srečanjem veselih maškar iz vrtcev in zaključi v torek s pokopom pusta, ko bo Princ karnevala, Rajko Jurgec z imenom Bertold Draneški, oblast v mestu znova predal županu, Miranu Senčarju.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja