728×90 – glava
728×90 – glava

Kljub negotovemu položaju Maribor z novim programom kulture

Kljub zaskrbljenosti nad negotovim položajem mariborske kulture, bo Mestna občina Maribor po štirih letih dobila nov lokalni program kulture, ki sega do leta 2020. 

Kot pravi župan Andrej Fištravec, je dokument zastavljen realno, njegovo izvajanje pa bo odvisno od razpoložljivih proračunskih sredstev.  Namreč, velik problem predstavlja financiranje kulturnih programov in s tem povezan razkorak med zakonsko predpisanimi programi, ki jih je občina obvezana izvajati in denarjem, ki ga za to dobi od države.

Program vsebuje 46 ukrepov

Program vključuje predloge 46-ih ukrepov, med katerimi so ustanovitev mestnega sveta za kulturo in podporne pisarne za kandidiranje kulturnih organizacij na mednarodne razpise. Med večjimi investicijami so omenjene že znane potrebe umetnostne galerije, knjižnice in gradu.

 

V programu je mogoče zaslediti tudi vzpostavitev osrednjih prostorov za intermedijske in uprizoritvene umetnosti ter arhitekturo, omenjeno je še odprtje neprofitne knjigarne in zagotovitev pogojev za delovanje kina Udarnik.

Manko pozornosti nacionalne kulturne politike 

 

Kot še sporočajo iz tamkajšnje Občine, je Maribor še vedno omenjen kot kulturno središče Vzhodne kohezijske regije in ima odločilno vlogo v razvoju slovenske kulture, česar nacionalna kulturna politika ne upošteva v zadovoljivi meri. EPK 2012 ga je, ob zagotovilih države in mesta o dodatni podpori, postavila na kulturni zemljevid sveta, na katerem se potrjuje predvsem zahvaljujoč izjemnim prizadevanjem ustvarjalcev, ki delujejo v slabih pogojih.

Foto: splet

 

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja