728×90 – glava
728×90 – glava

Hauc odhaja iz Nove KBM?

Iz druge največje slovenske banke, Nove kreditne banke Maribor, ki je tik pred dokončno privatizacijo, odhaja predsednik uprave Aleš Hauc.

Hauc je nadzornemu svetu podal predlog za sporazumno razrešitev s položaja predsednika uprave. Nadzorniki bodo njegov predlog obravnavali na današnji seji, novica pa sicer ne vpliva na poslovanje banke.

Hauc bolniško odsoten

V javnosti so krožile neuradne informacije o Haučevi daljši bolniški odsotnosti, tudi o krizi pri upravljanju z banko, a so v NKBM zagotovili, da Haučev namestnik in še eden član uprave skupaj z vsemi pooblastili sprejemata vse poslovne odločitve in banka posluje nemoteno.

NKBM skozi viharje do dokončne prodaje

Hauc je na položaju prvega moža zdaj že povsem državne Nove kreditne Banke Maribor od aprila 2012. V tem času se je banka zaradi bremen iz predkriznih časov in posledične rasti slabih posojil znašla v težavnem položaju. Država jo je morala tudi večkrat dokapitalizirati, konec leta 2014 pa v okviru obsežne sanacije največjih slovenskih bank tudi dokončno nacionalizirati in del slabih terjatev prenesti na Družbo za upravljanje terjatev bank.

Zaradi obsežne državne pomoči se je Slovenija zavezala privatizaciji. Postopek prodaje, ki je tik pred zaključkom, vodi SLOVENSKI državni holding, zavezujoči ponudbi pa naj bi neuradno oddala madžarska banka OTP in pa finančni sklad Apollo.

Banka posluje z dobičkom 

NKBM je lani sicer na ravni skupine po za zdaj še nerevidiranih podatkih ustvarila 23,3 milijona evrov čistega dobička, na ravni matične banke pa je dobiček dosegel 35,9 milijona evrov.

Kaj je razlog Haučevega odhoda, do katerega prihaja sredi postopka organizacijskega in poslovnega preoblikovanja banke in v občutljivem času tik pred pričakovano menjavo lastništva, še ne vemo.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja