728×90 – glava
728×90 – glava

FOTO: Bo zlatovranka spet gnezdila pri nas?

Društvo za opazovanje in preučevanje ptic je po vzoru goričancev tudi v Slovenskih goricah postavilo več gnezdilnic za zlatovranko. S tem želijo ptici, ki se je v preteklosti izselila iz naših krajev, omogočiti njeno gnezdenje. Morda pa zlatovranka postane nova blagovna znamka naših krajev.

Postavitev gnezdilnic za zlatovranko tudi v Slovenskih goricah

Potem ko so se ustvarjanja pogojev za ohranitev zlatovranke intenzivno lotili na Goričkem, so se za ta korak odločili tudi v Slovenskih goricah. Na predavanju, ki je potekalo 27. februarja so se odločili, da bodo člani Društva za opazovanje in preučevanje ptic tudi pri nas postavili večje število gnezdilnic. Tako so minuli vikend (v soboto, 14. marca) v Jurovskem dolu, Gasteraju, Žitencah, Šetarovi in Drvanji postavili 5 velikih gnezdilnic za zlatovranko ter 14 gnezdilnic za smrdokavro in velikega skovika.

Zlatovranka – redka, azurno modra prica pogreša eletrične žice in osamela drevesa na poljih

Društvo za opazovanje in preučevanje ptic (DOPPS) je konec meseca februarja v sodelovanju z Razvojno agencijo Slovnenske gorice in Knjižnico Lenart pripravilo predavanje o zlatovranki in naravovarstvenih ukrepih za njeno ohranitev. Poleti 2014 smo bili prvič po devetih letih ponovno priča uspešnemu gnezdenju zlatovranke pri nas na Goričkem in v Slovenskih goricah. Zlatovranka ali zlatovrenka, kot so jo klicali domačini v Slovenskih goricah, je azurno modra ptica, malo manjša od srake, ki so jo v preteklosti po dolih pogosto videvali na električnih žicah daljnovodov.

Robi Gjergjek in Gregor Domanjko sta povedala da zlatovranka pogreša električne žice, ki jih električarji danes večinoma skrivajo v zemljo in osamela drevesa na poljih, ki so jih lastniki zaradi lažje obdelave posekali.

Bo zlatovranka postala nova blagovna znamka Slovenskih goric?

Kot je povedal Gregor Domanjko, so od dveh domačinov, ki dobro poznata ptice, izvedeli, da so zlatovranke opazovali lani aprila v Šetarovi in pred dvema letoma v Jurovskem dolu. Obe opazovanji sta bili pred (aprila) oziroma po gnezdenju (avgusta). Kar pomeni, da ptice še vedno obiskujejo območje okrog Lenarta ali ga vsaj preletijo na njihovi selitveni poti, vendar so očitno življenjski pogoji zanje še preslabi. Mogoče se z namestitvijo gnezdilnic pogoji vsaj delno izboljšajo. Kot je povedal Domanjko, bi ta redka ptica lahko postala neke vrste blagovna znamka tega območja v prihodnje, če se razmere zanjo seveda izboljšajo.

Foto: Gregor Domanjko (DOPPS), splet 

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja