728×90 – glava
728×90 – glava

Za vinograd na Piramidi se je pričelo uspešnejše obdobje

Vinograd na mariborski Piramidi, ki je po stečaju družbe Vinag ostal brez oskrbnika, prehaja v upravljanje zadruge Vino Piramida Maribor, ki so jo ustanovili okoliški vinogradniki. 

Posest potrebuje finančni vložek v višini 50 tisoč evrov

Minuli petek so v Hiši Stare trte podpisali pogodbo z republiškim skladom kmetijskih zemljišč in gozdov za desetletni zakup teh tudi turistično pomembnih zemljišč. Odločitev za prevzem vinograda po besedah soustanovitelja zadruge Andreja Horvata ni bila lahka, saj je posest v zelo slabem stanju in zahteva finančni vložek v višini najmanj 50 tisoč evrov.

Vinogradi morajo živeti z Mariborčani

 

Kljub temu da še niso bili uradno izbrani, so vinogradniki na začetku aprila, po javnem pozivu, začeli z deli. Pridelano vino – renski rizling, ki bo v prodaji predvidoma prihodnje leto, bodo tržili kot mestno vino. Zanimanje za dogajanje v vinogradih na Piramidi je veliko, zato načrtujejo v okviru Kluba ljubiteljev Piramide, tudi organizacijo delovnih akcij – trgatve v tako imenovanem mestnem vinogradu.

Ta mora živeti z Mariborčani“, je ob podpisu prej omenjene pogodbe povedal Stane Kocutar, mestni viničar in predsednik zadruge. Po letih agonije se je za vinograd na Piramidi, ki je elementarni del mariborske mestne stvarnosti od leta 1164, začelo novo uspešnejše obdobje, so prepričani tako Kocutar, kot tudi Andrej Fištravec, župan občine Maribor.

Foto: splet

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja