728×90 – glava
728×90 – glava

FOTO: Aljažev stolp prvič gostuje v Mariboru

V Planetu Tuš Maribor, ob 120. letnici postavitve Aljaževega stolpa na Triglav, gostijo potujočo razstavo z naslovom »Ta pleh ima dušo!«. V njej osrednje mesto zaseda replika stolpa v naravni velikosti, v katero lahko prvič vstopijo tudi tisti, ki se na Triglav iz različnih razlogov ne morejo povzpeti.

V Tušu, največjem slovenskem trgovcu, želijo na ta način pomemben narodni simbol približati čim širšemu krogu ljudi in v njih okrepiti narodno zavest. Kopija Aljaževega stolpa bo na začetku slovenske planinske transverzale, ob vznožju Pohorja, na ogled vse do 24. maja. 

Ustvarjen iz enakih kosov pločevine kot original

Osrednji eksponat razstave je replika stolpa, ki jo je izdelala strokovna konservatorsko-restavratorska ekipa po istem postopku in iz enakih kosov pločevine, kot jih je uporabil župnik Jakob Aljaž leta 1895. S serijo gostovanj razstave Narodnega muzeja Slovenije, ki se tako predstavlja izven kulturnih institucij, želijo čim širši javnosti omogočiti, da se spoznajo z bogato zgodovino Aljaževega stolpa ter da doživijo »vrh« našega očaka v nekoliko drugačni luči.

Foto: Jernej Kogelnik

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja