728×90 – glava
728×90 – glava

Binkoštno jutro v Cirkovcah

Binkoštni praznik – prihod svetega duha, ki ga letos praznujemo v nedeljo 24. maja, je povezan s številnimi šegami in navadami. Te že tradicionalno obujajo v Cirkovcih na binkoštno jutro.

Prosvetno društvo Cirkovce bo jutri ob 9.00 uri pripravilo prireditev, na kateri bo prikazano kulturno in etnografsko izročilo značilno za praznični Binkoštni dan.

Organizatorji želijo s prireditvijo širši javnosti prestaviti kako je pastirsko življenje in življenje na vasi izgledalo nekoč. Namen prireditve je ohranjanje ljudskih šeg in navad, prenos nesnovne kulturne dediščine na kasnejše rodove, predstaviti preprostost in igrivost pastirskega življenja ter spodbuditi nastopajoče in obiskovalce k večji povezanosti z naravo.

V PD Cirkovce si prizadevajo, da se prireditev dolgoročno ohrani, vsakoletno nadgrajuje in raste. Zaradi pristnosti vsebine in umeščenosti v prostor, ima prireditev velik turistični potencial, ki ga nameravajo v društvu še razvijati. 

Prireditev je sestavljena iz treh segmentov: izkustveni, kulturni in kulinarični

Likovna sekcija pripravlja kreativne delavnice, izdelovanje naglavnih venčkov iz poljskega cvetja in ovratnih kranclov za živino ter finclukno. Pripravljajo tudi hojo s hoduljami, pikolo in druge pastirske igre. Okrog 12. ure bo čas za pastirsko malico in druženje, hkrati pa tudi priložnost za predstavitev kmetov, lokalnih pridelovalcev in proizvajalcev kmečkih dobrot. 

Običaji in navade

Za binkoštni praznik so pri nas po starem običaju okrasili hiše z zelenjem ali cvetjem, ponekod so dali na strehe šentjanževe rože, spet drugje na hlevska vrata obešajo šipkove veje, da coprnice ne bi mogle do živine, saj so bili takrat zelo vraževerni. 

Posebno pozornost so na binkošti dan zbujala pastirska tekmovanja. Na ta praznik pa je bila tudi priložnost za vedeževanje. Navadno je prišlo tudi kaj boljšega na mizo. 

Ti običaji so se danes po večini že opustili, v Cirkovcah pa jih zadnja leta spet obujajo. 

Fotografija je simbolična. 

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja