728×90 – glava
728×90 – glava

Z Majo po Češki: Država gradov, starodavnih mest, umetnosti in piva

Ljudje pogosto pripovedujejo, da se odpravljajo v Prago, redkokdaj pa slišimo, da nameravajo obiskati Češko. A Češka lahko poleg svoje prestolnice ponudi še marsikaj. 

Češka republika je skoraj štirikrat večja od Slovenije in ima petkrat več prebivalcev. Lani je češke hotele, apartmaje in gostišča obiskalo sedem milijonov tujih gostov. Od tega jih je 4.7 milijona odšlo v Prago.

 

Češka prestolnica, šesto najbolj obiskano evropsko mesto, je res pravi turistični magnet, vendar je več kot dva milijona drugih obiskovalcev odkrilo, da si je na Češkem mogoče ogledati tudi veliko drugih znamenitosti.

Kot rečeno, Češka že dolgo slovi kot raj za ljubitelje gradov, starodavnih mest, umetnosti ter predvsem dobrih in poceni (sploh za evropske razmere) hmeljnih napitkov, ki so ponekod cenejši celo od ustekleničene vode.

 

A se seznam uživačev tu še zdaleč ne konča, saj lahko pridejo na svoj račun tudi kolesarji, pohodniki in plezalci. Petdeset kilometrov severno od Prage, kakšno uro vožnje stran, jih dobesedno čaka raj – Češki raj. Odskočna deska za raj pa je mestece, katerega ime precej spominja na kakšno japonsko besedo – Jičin.

Češki raj je dovolj velik za nekajdnevni aktivni oddih in slovi predvsem po kamnitih gozdnih stebrih, ki jim pravijo peščenjaki. V višino sežejo tudi do 60 metrov. Sprva se sprehajate ob njihovem vznožju, potem pa se v somraku ozkih poti povzpnete na njihove vrhove in se zazrete v globine kamnitih orjakov. Čeprav so predvsem paša za oči, se jih gotovo najbolj razveselijo plezalci. V poletnih mesecih si češki plezalci delijo kamnite stene z drugimi evropskimi kolegi, saj so peščenjaki zaradi svojevrstne oblike priljubljeni daleč naokoli. 

Zgodovinsko-arhitekturne umetnine na Češkem najdete predvsem na jugu države. Brez obiska Čeških Budjejovic skorajda ne gre. Pa ne zato, ker tam varijo svetovno znanega budvarja, ampak predvsem zaradi trga v starem delu mesta, ki je prava paša za oči. Pivovarno si je mogoče ogledati tudi od znotraj, a ta ni nič posebnega, če ne ujamete delovnih ur, saj vas drugače vodijo skozi proizvodno halo, kjer stroji samevajo.

Lično urejen je tudi kakšnih 30 kilometrov oddaljen Češki Krumlov. Stari del malega mesta, ki ga na dvoje reže reka Vltava, je pod Unescovo zaščito. Znan je po gradu, temelje so postavili daljnega leta 1240, na vrhu hriba in tamkajšnjem parku. Podobo si je izoblikovalo že od 14. stoletja v obdobju gospodov Rožemberkov, ko je bilo na križišču čeških, avstrijskih in bavarskih ozemelj. Prehojena zgodovinska pot je ohranjena vse do danes.

Če nadaljujemo z Unescovimi znamenitosti, ne smemo mimo Telča. V naselju sicer ni nič kaj prida početi, predvsem, če si zaželite nočnega življenja, saj izstopa le zaradi vrstnih hiš čudovitih barv in oblik. A je prav zaradi njih postanek tam tako rekoč obvezen. Da ga danes lahko turisti občudujejo, se ima mestece zahvaliti svojim prebivalcem.

V obdobju industrializacije je namreč životarilo, a je imelo zelo razgibano kulturno življenje. Prebivalci pa niso dovolili nobenih gradbenih posegov v starem mestnem jedru. Prav zato je Telč postal eno najpomembnejših zgodovinskih mest v srednji Evropi. Leži v bližini jugozahodne meje med zgodovinskima pokrajinama Moravska in Češka (Bohemija).

Kot sem že omenila, ko pridete na Češko, nikakor ne pozabite pokusiti dobrega češkega piva in utopenice, kiselkaste suhe klobase, ki jo postrežejo s čebulicami v kisu.

Pa naj vam naštejem še top 10 čeških piv:
Staropramen
Pilsner Urquell
Krušovice
Budvar
Velkopopovický Kozel
Velvet
Gambrinus
Bernard
Herold
Braník

In tu je še Praga. “Praga je mati vseh mest; svoje kremplje bo zasadila vate in te ne bo nikoli več izpustila,” je Kafka zapisal o češki prestolnici. V 866 hektarov velikem zgodovinskem mestnem središču si lahko ogledate mogočni praški grad, veličastne mostove, Staro Mesto z judovsko četrtjo, Novo Mesto in utrdbo Višegrad. Vsi so na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine.

Prago so ustanovili v 9. stoletju in kmalu je postala sedež čeških kraljev, ki so stanovali na praškem gradu. Ta je v Guinnessovi knjigi rekordov zapisan kot največji starodavni grad na svetu. Dolg je približno 570 metrov, širok pa 130 metrov.

Je najbolj priljubljena turistična zanimivost v mestu in ponavadi pred njim čakajo množice turistov, ki bi ga rade videle. Ob njem si lahko ogledate tudi druge znamenitosti: katedralo sv. Vida, staro kraljevo palačo, baziliko sv. Jurija, Narodno galerijo, Zlato ulico, stolp Daliborka, galerijo in kraljevi vrt.

Praga pa lahko ponudi še precej več kakor starodavne spomenike. V češki prestolnici lahko posedite v številnih čudovitih velikih kavarnah, večino so zgradili na začetku 20. stoletja med razcvetom mesta. Kavarna Slavija nasproti Narodnega gledališča je med najstarejšimi v mestu, med drugimi sta jo pogosto obiskovala Franz Kafka in Albert Einstein. Oba sta redno hodila tudi v edino kubistično kavarno na svetu – Grand Café Orient v hiši Črne Matere božje.

Češka gotovo ni dežela, ki bi jo mati narava prav posebno obogatila z dih jemajočimi naravnimi čudesi, a je povsem druga zgodba pri zgodovinski zapuščini. Pri tem so ji lahko zavistne številne države. Kot seveda tudi pri pivu. Zato velja poudariti, da je na Češkem mnogo krajev, kjer se je vredno ustaviti, si ogledati znamenitosti in v miru zvrniti vrček hladnega.

Pripravila: Maja Kurbus

Foto: splet

Sorodni prispevki

1 komentar

  1. JANEZ

    Maja, lepo in privlačno ! Res zanimiv opis in v naslednjih toplih dneh, ki nam jih vremenoslovci obetajo v začetku junija, bi človek kar skočil tja gor, si ogledal opisane zanimivosti, malo počival in se seveda ustavil v kateri od njihovih zanimivih pivnic…
    Še kakšen tak opis pričakujemo v prihodnje !

    Reply

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja