728×90 – glava
728×90 – glava
Vloge na centrih za socialno delo in povišanje plač direktorjem

Vloge na centrih za socialno delo in povišanje plač direktorjem

logo CSDCentri za socialno delo ob težavah z novim informacijskim sistemom, ki so ga začeli uporabljati zaradi uveljavljanja nove socialne zakonodaje, opozarjajo, da lahko v tem trenutku vnesejo le prejeto vlogo posameznega prosilca, osnovne podatke o družinskih članih in povezanih osebah. Ne morejo pa še izdati odločbe. Tudi če bi centri za socialno delo vnesli v informacijski sistem vseh 130.250 vlog, ki so jih prejeli v decembru lani, zaradi informacijskega sistema ne morejo izdati niti ene same odločbe, ki pa je podlaga za izplačilo pravic, so zapisali v Skupnosti centrov za socialno delo.

Istočasno pa pogajalska skupina dela sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Drago Ščernjavič, predlaga vladi takojšnjo zamrznitev izvajanja sprememb pravilnika o uvrstitvi delovnih mest direktorjev s področja sociale v plačne razrede. Praviloma gre za povišanje plač celo do 20 odstotkov, je zapisal Ščernjavič v dopisu premieru, ki opravlja tekoče posle, Borutu Pahorju. V sindikatih so po Ščernjavičevih besedah ogorčeni nad takšnimi spremembami “v okoliščinah, ko se vsak dan govori o potrebi dodatnega varčevanja, ko tisoče javnih uslužbencev nima odpravljenih plačnih nesorazmerij, ko je zamrznjeno napredovanje v višji plačni razred in višji naziv”.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so pojasnili, da uredba o plačah direktorjev v javnem sektorju določa, da se sprememba uvrstitve zaradi drugačnega seštevka vrednosti posameznih podrobnejših kriterijev lahko za posamezno delovno mesto direktorja izvede z začetkom mandata direktorja.

“Po določitvi plačnega razreda direktorja v javnem zavodu so se spremenile okoliščine pri določitvi kriterijev, ki omogočajo drugačen seštevek vrednosti posameznih kriterijev, in sicer zaradi povečanja števila uporabnikov, povečanja obsega drugih storitev javnega zavoda, delovanja zavoda na več lokacijah v istem ali drugem kraju,” so zapisali.

Pri centrih za socialno delo so se po njihovih navedbah spremenili seštevki podrobnejših kriterijev zaradi sprememb v številu zaposlenih. S širitvijo dejavnosti na centrih se je namreč povečalo število zaposlenih. Centri so na podlagi nove zakonodaje in potreb začeli izvajati tudi več tako enoletnih kot tudi večletnih programov socialnega varstva, nekateri pa so pristojni tudi za več občin, so dodali.

V postopku spreminjanja pravilnika so po njihovih navedbah pridobili soglasje ministrstev za javno upravo in za finance ter službe vlade za zakonodajo.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X