728×90 – glava
728×90 – glava
Študentje ponovno tekmovali v izdelavi mostov iz špagetov

Študentje ponovno tekmovali v izdelavi mostov iz špagetov

most-iz-spagetovV Mariboru so se te dni že tretje leto zapored v izdelavi mostov iz špagetov pomerili študenti. Zbralo se je sedem ekip – štiri z mariborske in tri z ljubljanske univerze, ki so predstavili svoje stvaritve javnosti. Zmagal je most, ki ga je bilo najtežje porušiti.

Tekmovanje “Ali je kaj trden most” je projekt študentov gradbeništva, ki ga organizira Društvo študentov Fakultete za gradbeništvo v Mariboru v sodelovanju z ljubljansko fakulteto za gradbeništvo in geodezijo.

Po besedah vodje projekta Mitje Papinuttija so si idejo sposodili iz tujine, z njo pa želijo predvsem spodbujati praktično razmišljanje študentov. Za material so izbrali testenine, ker jih je mogoče relativno enostavno sestavljati in lepiti s plastičnim lepilom. Pri izbiri zmagovalca pa ni bil pomemben le videz, ampak tudi vzdržljivost, saj so jih ob zaključku tekmovanja preizkusili v nosilnosti.

Takšni mostovi, ki sami ne tehtajo več kot 400 gramov, lahko teoretično nosijo tudi do 100 kilogramov teže, s tem da je pri tem najpomembnejša natančnost izdelave. Na koncu je zmagal most, ki so ga postavili študentje mariborske fakultete za gradbeništvo Tadej Medved, Matjaž Klemenčič in Andrej Jazbec. Zdržal je obremenitev 23,3 kilograma.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X