728×90 – glava
728×90 – glava
Obletnica Pekrskih dogodkov

Obletnica Pekrskih dogodkov

obletnica-pekrskih-dogodkovMestna občina Maribor prireja v sredo (23. maja) osrednjo slovesnost v počastitev spominskega dne Mestne občine Maribor- Pekrskih dogodkov. Slovesnost se bo pričela ob 18. uri pri Izobraževalnem centru v Pekrah pri Mariboru, kjer bo slavnostni govornik brigadir magister Vladimir Maher, poveljnik Poveljstva za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje Slovenske vojske.

V kulturnem programu na prireditvi bodo nastopili: moški pevski zbor Maribor pod vodstvom dirigenta Bojana Goriča, Toti big band Maribor pod vodstvom dirigenta Edvarda Holnthanerja in solistka Dada Kladnik.

23. maja 1991 je Jugoslovanska ljudska armada obkolila učni center slovenske teritorialne obrambe v Pekrah. To je bil prvi vojaški napad JLA-ja na pripadnike nastajajoče slovenske vojske. V Pekrah je bila namreč nastanjena prva generacija slovenskih nabornikov. Uporu pripadnikov teritorialne obrambe so se takrat pridružili tudi Mariborčani.

Teritorialci so v bližini centra zajeli dva vojaška izvidnika JLA-ja, vendar so ju kmalu nato izpustili. JLA je kljub temu učni center obkolil s tanki in zahteval izročitev enote, ki je priprla njihova izvidnika. Dan pozneje so v Mariboru potekali pogovori mestnih oblasti in JLA-ja. Ta je medtem ugrabil dva pripadnika TO-ja in v štajerski prestolnici skorajda vsem objektom izključil telefon in elektriko. Tako se je začela uvertura v slovensko osamosvojitveno vojno.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X