728×90 – glava
728×90 – glava
V Londonu so se začele 30. olimpijske igre moderne dobe

V Londonu so se začele 30. olimpijske igre moderne dobe

london-otvoritevPoletne olimpijske igre 2012, so se začele s sinočnim spektaklom na olimpijskem stadionu. London je prvo mesto v zgodovini, ki tretjič gosti olimpijado: leta 1908, 1948 in 2012. Nosilec slovenske zastave na odprtju je bil slovenski kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer.

Za ogled otvoritvenega spektakla si je dragocene vstopnice uspelo zagotoviti 60.000 gledalcev, slavnostno odprtje se je začelo ob 22. uri (ob 21.00 po lokalnem času), ko je z udarcem na zvon to storil kolesar Bradley Wiggins, zmagovalec letošnje prestižne kolesarske dirke po Franciji. Ko je na stadion s pomočjo slovitega Jamesa Bonda (Daniela Craiga) prispela britanska kraljica Elizabeta II., sprejel jo je predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Jacques Rogge, so zavrteli britansko himno.

london-logoSledil je bogat kulturni program, za celotno prireditev, ki je bila v režiserskih rokah znanega filmskega režiserja Dannyja Boyla, pa so odšteli 34,5 milijona evrov. Spektakel so poimenovali “Otoki čudes”, prikazali pa so bogato kulturno in naravno dediščino gostiteljev. Med znanimi obrazi, ki so sodelovali na prireditvi, so bili tudi Rowan Atkinson, David Beckham in že omenjeni Daniel Craig.

Odlična prireditev in zanimiv prižig olimpijskega ognja.

Na OI se bo merilo 10.490 športnikov iz 204 držav. Barve Slovenije bo zastopalo 65 športnic in športnikov. Našim športnikom želimo čimvečje uspehe. O rezultatih bomo sproti poročali.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X