728×90 – glava
728×90 – glava
Potrgali potomko najstarejše trte v Gornji Radgoni

Potrgali potomko najstarejše trte v Gornji Radgoni

modra-kavcinaPotomka najstarejše vinske trte na svetu z mariborskega Lenta raste in rodi tudi v Gornji Radgoni, ki sodi med najpomembnejša slovenska vinogradniško-vinarska območja.

Na tem območju ravno te dni praznujejo jubilej, 160-letnico pridelave zlate radgonske penine po klasični metodi. Cepič stare trte so v Gornji Radgoni pred vhodom v „Vinski hram” na Pomurskem sejmišču zasadili leta 1996, in očitno so mu našli pravo okolje, saj ob dobri skrbi viničarja Petra Cvetkoviča iz leta v leto daje višji pridelek.

In sedaj, ko so opravili 13. trgatev, je en sam trs ponudil kar 96 grozdov, izmed katerih so mnogi tehtali nad pol kilograma.

Tako so radgonski župan Anton Kampuš, direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec ter omenjeni občinski viničar Peter Cvetkovič s sodelavci s sejmišča natrgali skoraj 60 kilogramov grozdja iz katerega so pozneje stisnili blizu 50 litrov sladkega mošta. Slednjega bodo došolali, ga v jubilejnem letu, ko so organizirali 50. obletnico organizacije sejmov v Gornji Radgoni, napolnili v majhne stekleničke, ter jih podarili prijateljem in poslovnim partnerjem.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X