728×90 – glava
728×90 – glava
Zaključek Borštnikovega srečanja

Zaključek Borštnikovega srečanja

borstnikovoFestival Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival, kjer se v okviru srečanja gledališč podeljuje najbolj prestižna nagrada za igralske dosežke, poleg tega pa je tudi manifestacija preobratov in izzivov; je prostor večnih borb, čutnih poetik, novih spoznanj.  Od svoje ustanovitve (1966 v Mariboru) festival domuje v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, ime pa je dobil – vsem polemikam navkljub – po slovenskem igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku (1858 – 1919), utemeljitelju sodobnega slovenskega gledališča. Vsebino festivala je predstavila umetniška direktorica Alja Predan.

https://www.rsg.si/mp3/2012/novice/oktober/PREDAN (26-OKT).mp3
V 11 dneh se je bilo v Mariboru na 8 lokacijah mogoče udeležiti skoraj 70-ih dogodkov. Več o tekmovalnem programu, v katerem je bilo uprizorjenih 12 predstav slovenskih gledališč, pa selektor, mag. Primož Jesenko:

https://www.rsg.si/mp3/2012/novice/oktober/JESENKO (26-OKT).mp3
Ob zaključku festivala strokovna žirija podeli nagrade za najboljšo predstavo, režijo, igralske in druge umetniške dosežke. Največja festivalska nagrada je Borštnikov prstan, ki jo posebna žirija vsako leto podeli zaslužnemu igralcu ali igralki za življenjsko delo. Letošnji, 47. Festival Borštnikovo srečanje se zaključuje z nocojšnjo sklepno prireditvijo ter podelitvijo Borštnikovega prstana.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X