728×90 – glava
728×90 – glava
Predstavitev novih folklornih delovnih oblačil

Predstavitev novih folklornih delovnih oblačil

JURIJ-FOLK-07Folklorna skupina Jurovčan se je v nedeljo  11.11.2012 med kulturnim programom na martinovanju na trgu v Jurovskem Dolu, predstavila  v novih delovnih oblačilih.

Folklorna oblačila so izdelana na osnovi terenske raziskave gospe dr. Marije MAKAROVIČ, ki jo je opravila na območju Občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah.

Oblačila so podrobno opisana in narisana, v njeni knjigi z naslovom Obleka predela človeka, Oblačilna kultura v kmečkem okolju na severu in jugovzhodu Štajerske od 18. do 20. stoletja.

Gospodar male kmetije je ob poletnih delavnikih nosil srajco iz domačega platna z vratno obrobo in brez manšet, široko narejene, rjavo pobarvane hlače, iz domačega platna, fϋrtoh iz domačega nebarvanega ali modrega platna ter svetli slamnik. Po posplošenem  izročilu za naše območje so moški pred prvo svetovno vojno nosili poleti ob delu platneno ali bombažno srajco, z ozko obrobo, dolge hlače iz močnega temnejšega blaga, hozencajga. Telovnik – pruslek, je bil iz enakega blaga kot hlače, dopasni predpasnik – fϋrtoh je bil iz modrega platna.

Ženske so takrat nosile drukane kiklje na pas z drobnimi belimi rožicami,  drukan fϋrtoh, spodnje belo in rdeče ali sivo itn., progasto spodnje krilo. Pokrite so bile z bombažnimi rutami.  

Pri nabavi blaga  smo strmeli k temu, da je  čimbolj podobno opisanemu, vendar se nekateri materiali in vzorci ne izdelujejo več.

Projekt nabave delovnih oblačil je skoraj v celoti financirala Občina Sv. Jurij v Slovenskih goricah, delno pa Javni sklad za kulturne dejavnosti R Slovenije

{gallery}2012/GALERIJE/18-FOLKLORA-JURIJ:120:90:0:0{/gallery}

.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X