728×90 – glava
728×90 – glava
O institutu varuha bolnikovih pravic

O institutu varuha bolnikovih pravic

Pred desetimi leti je mestni svet Mestne občine Maribor sprejel sklep o ustanovitvi varuha bolnikovih pravic, in to z namenom zagotavljanja bolj učinkovitega zdravstvenega varstva in lažjega uveljavljanja bolnikovih pravic. acoDa ljudje potrebujejo tovrstno pomoč, dokazujejo številke, saj se je v lanskem letu, na območju mariborske občine, na varuha obrnilo skoraj 700 ljudi. Od leta 2010 opravlja funkcijo varuha bolnikovih pravic magister klinične psihologije Aco Prosnik. Kot nam je povedal, velikokrat obravnava pritožbe bolnikov zaradi neprimernega ali nevljudnega odnosa zaposlenih v javnih zavodih ali koncesionarjih. Pojavljajo pa se tudi pritožbe zaradi domnevnih zdravniških napak. Govori Aco Prosnik:

https://www.rsg.si/mp3/2012/novice/november/PROSNIK 1 (15-NOV).mp3

Varuh bolnikovih pravic je pri svojem delu samostojen in neodvisen, postopek je zaupen, neformalen in za bolnike brezplačen. Prosnik pa omenja še nekaj drugih težav, s katerimi se nanj obračajo bolniki:

https://www.rsg.si/mp3/2012/novice/november/PROSNIK 2 (15-NOV).mp3
Sedež varuha bolnikovi pravic  je v prostorih mestne občine Maribor v Ulici Heroja Tomšiča 2. In na kak način se je mogoče nanj obrniti?

https://www.rsg.si/mp3/2012/novice/november/PROSNIK 3 (15-NOV).mp3
V preteklosti so se na varuha bolnikov pravic obračali ljudje iz vse Slovenije, danes pa so vse regije pokrite z zastopniki pacientovih pravic, ki imajo sicer ožje področje dela kot varuh bolnikovih pravic, ampak so na voljo vsem v lokalnem okolju.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X