728×90 – glava
728×90 – glava
Poslanec Vogrin včeraj na sodišču v Lenartu

Poslanec Vogrin včeraj na sodišču v Lenartu

ivan-vogrinNa okrajnem sodišču v Lenartu je včeraj potekala obravnava zoper zdajšnjega poslanca in nekdanjega župana Občine Lenart Ivana Vogrina. Ta je obdolžen, da naj bi leta 2006 zlorabil uradni položaj župana. Pred koncem svojega mandata je namreč izdal 834 strani debelo kronologijo z naslovom Lenart je drugačen. V njej je zbral vse časopisne članke, ki so izpostavljali njegove dosežke v obdobju od leta 2002 do 2006. Almanah, ki je izšel v nakladi 4 tisoč izvodov, so prejela lenarška gospodinjstva. Mariborski okrožni točilec je prepričan, da je Vogrin z izdajo omenjenega almanaha na račun davkoplačevalcev prekoračil svoja pooblastila, saj naj bi z izdajateljem knjige podpisal neposredno pogodbo, za izdajo knjige pa naj ne bi imel soglasja občinskega sveta. S tem naj bi Vogrin povzročil za 59. tisoč evrov škode. Na včerajšnji obravnavi v Lenartu je nastopilo pet prič, ki se niso neposredno izrekle o Vogrinovem početju, je pa bil po obravnavi zgovoren Vogrinov zagovornik Borut Bernik Bogataj:

https://www.rsg.si/mp3/2012/novice/december/BERNIK (18-DEC).mp3
In kako očitke o zlorabi položaja župana komentira Ivan Vogrin:

https://www.rsg.si/mp3/2012/novice/december/VOGRIN 1 (18-DEC).mp3
Povejmo, da sodnica včeraj ni podala sodbe, saj se bo obravnava z novimi pričami nadaljevala 10. januarja. Vogrina pa smo ob tem še povprašali glede njegovega poslanskega svetovanja.  Senat Komisije za preprečevanje korupcije je namreč sprejel sistemsko načelno mnenje glede porabe javnega denarja, ki ga imajo na voljo poslanci in poslanske skupine za izobraževanje in strokovno pomoč.  Njihovo načelno mnenje temelji na konkretnem primeru. In sicer prav na primeru  nepovezanega poslanca Ivana Vogrina in izplačevanja sredstev državnega zbora podjetju Vinestra v preteklega pol leta. Na vprašanje v zvezi s tem Vogrin odgovarja:

https://www.rsg.si/mp3/2012/novice/december/VOGRIN 2 (18-DEC).mp3
Komisija je še ugotovila, da podjetje Vinestra, ki ga je angažiral poslanec Vogrin, ni opravilo storitev, za katere je bila sklenjena pogodba in za katere je bilo podjetju izplačanih 7.875 evrov proračunskih sredstev. Vogrin je to zanikal in je trdil, da je bilo svetovanje opravljeno:

https://www.rsg.si/mp3/2012/novice/december/VOGRIN 3 (18-DEC).mp3
Komisija je še ugotovila, da je bilo s tekočega računa podjetja Vinestra v tednih po prejemu sredstev državnega zbora večina denarja dvignjenega gotovinsko na bankomatih, 500 evrov pa je bilo nakazanih nekdanji poslančevi ženi:

https://www.rsg.si/mp3/2012/novice/december/VOGRIN 4 (18-DEC).mp3

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X