728×90 – glava
728×90 – glava
Tradicionalni novoletni koncert Rače

Tradicionalni novoletni koncert Rače

obcina-race-framKulturno umetniško društvo Rače je nastalo leta 1949 iz velikega cerkvenega pevskega zbora, ki je deloval v grajski kapeli gradu Rače do ukinitve bogoslužja v njej. Kulturna dejavnost v kraju ima pestro zgodovino že od narodno buditeljskih taborov v 19. stoletju v sosednji vasi Podova, ki je skupaj z Račami v občini Rače –Fram. Skozi ta čas se je v Račah pelo, bila je gledališka dejavnost, knjižnica, deloval je kino in folklorne skupine. Velik razmah pa je društvo doživelo predvsem zadnjih 10 oziroma 15 let, pravi predsednik društva Tone Žuraj:

https://www.rsg.si/mp3/2013/novice/januar/ZURAJ 1 (3-JAN).mp3
Sedaj deluje v okviru društva Mešani pevski zbor, Vokalna skupina Fantje na vasi, Krožek ročnega vezenja Metuljček, Komorni zbor Škrjanček, Vokalna skupina A cappella, Ljudski pevci Taščica in Gledališka skupina. Poleg vseh domačih skupin pa za pestro koncertno ponudbo poskrbijo tudi priznani glasbeniki, izvajalci klasične glasbe, ki jih vsako leto povabijo v goste. Letos tako pripravljajo že tradicionalni 11. novoletni koncert:

https://www.rsg.si/mp3/2013/novice/januar/ZURAJ 2 (3-JAN).mp3
Na eni strani v KUD Rače skrbijo za tradicijo in ohranjanje izročila naših prednikov, po drugi pa kot slišimo za kulturo, ki nastaja danes:

https://www.rsg.si/mp3/2013/novice/januar/ZURAJ 3 (3-JAN).mp3
Predsednika društva, Toneta Žuraja smo povprašali še o tem  kakšno je bilo za njih minulo leto:

https://www.rsg.si/mp3/2013/novice/januar/ZURAJ 4 (3-JAN).mp3

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X