728×90 – glava
728×90 – glava
Ponovno smo vandrali

Ponovno smo vandrali

VANDRANJE-BETNAVA-01V ponedeljek, 8. aprila, sta Romana in maks ponovno vandrala, tokrat sta si ogledala dvorec Betnava.

 

 

 

 

 

 

 

VANDRANJE-BETNAVA-02Prvič se ga omenja leta 1319 z imenom Wintenaw (Betnava). V 16. stoletju je prerasel v utrjeno renesančno graščino z vodnim jarkom. Grofje Herberstein so ga spremenili v protestantsko postajo z kapelo in pokopališčem.

 

 

 

 

 

 

VANDRANJE-BETNAVA-03

Vrata dvorca so bila tokrat zaklenjena. Menjal je veliko lastnikov, med njimi so bili: Herberstein, Khiessl, Auersperg, Ursini-Rosenberg, Szekely, Brandis in Dürr. Betnava je leta 1863 postala poletna rezidenca mariborsko-lavantinskih škofov, čeprav jo je škofija jemala v najem že desetletja prej.

 

 

 

 

 

VANDRANJE-BETNAVA-05

 

 

 

 

 

Nasproti pročelja je urejen park, ki je bil v 19. stoletju zasnovan v duhu angleškega krajinskega sloga.

 

 

VANDRANJE-BETNAVA-04Dvorec krasi izredno skladna arhitektura, ki se je zgledovala po tedaj na Dunaju modnem poznobaročnem florentinskem slogu, katero je dvorec dobil leta 1784. Na zahodni strani poslopja je grajska kapela sv. Križa. Bogato oblikovano stopnišče vodi v osrednjo dvorano, okrašeno s poznobaročno iluzionistično stropno poslikavo neznanega avtorja iz let okoli 1780.

 

 

 

VANDRANJE-BETNAVA-06

Ob našem obisku dvorec ni kazal ravno najbolj urejene podobe, seveda pa vsi upamo, da bo bo čimprej ponovno zasijal.

 

 

 

 

 

 

 

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X