728×90 – glava
Klopi so na pohodu

Klopi so na pohodu

klopMed majhne živali, ki lahko naredijo človeku veliko škode, sodijo tudi klopi. Le nekaj milimetrov velike živali lahko povzročijo hude bolezni. Ugriz klopa je nevaren za človeka zato, ker lahko prenaša nekatere bolezni, pri nas predvsem virusni klopni meningoencefalitis, ki polovici bolnikov pusti hude posledice, in lymska borelioza. Povzročitelj bolezni se lahko preko larv, nimf in spolno zrelih klopov prenese na človeka ali žival.  Klopi pozimi ne mirujejo, a vendar se s toplimi dnevi bistveno poveča verjetnost, da se nam ta pršica zaje v kožo, pravi doktor Zoran Simonovič, specialist javnega zdravja z Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor:

https://www.rsg.si/mp3/2013/novice/maj/ZORAN 1 (3-MAJ).mp3
Največ okuženih klopov je na Koroškem, osrednji Sloveniji in na Gorenjskem, še pravijo na mariborskem zavodu za zdravstveno varstvo in kot najučinkovitejši ukrep zoper okužbo s prej omenjenimi boleznimi priporočajo cepljenje:

https://www.rsg.si/mp3/2013/novice/maj/ZORAN 2 (3-MAJ).mp3
Cepljenje opravljajo v zdravstvenih domovih, pri zdravnikih zasebnikih in tudi na zavodu za zdravstveno varstvo. Klopi sicer obožujejo kri in kožo ter se najraje zbirajo na predelih, kjer je koža vlažna in najtanjša (npr. na lasišču, ušesih, rokah, med prsti na nogah). Najbolj priljubljena mesta na človeškem telesu so trebuh, prsi ter notranja stran nog in rok. In kako se lahko pred klopi še zaščitimo?

https://www.rsg.si/mp3/2013/novice/maj/ZORAN 3 (3-MAJ).mp3
Doktorja Simonoviča smo še povprašali, na kakšen način klopa odstranimo:

https://www.rsg.si/mp3/2013/novice/maj/ZORAN 4 (3-MAJ).mp3
Če je bil klop okužen, potem se na koži kmalu pojavijo znaki, značilni za klopni meningoencefalitis ali boreliozo:

https://www.rsg.si/mp3/2013/novice/maj/ZORAN 5 (3-MAJ).mp3
Pri pojavu omenjenih simptomov je potreben takojšen obisk zdravnika.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X