728×90 – glava
728×90 – glava
Na Sv. Ani po sto letih ponovno sadijo postičeve trte

Na Sv. Ani po sto letih ponovno sadijo postičeve trte

postic-trtaDanes popoldne od 14. do 17. ure bo na Sveti Ani  etnografska turistična prireditev s prikazom starega načina saditve 23-ih  starih ter novejših sort trte (skupaj 75 trsov) ob Vinogradniški poti Franca Postiča. Kot je znano, Občina Sveta Ana v sodelovanju z lokalnimi društvi že več kot dve leti vodi projekt, posvečen znanemu anovskemu vinogradniku, sadjarju in kirurgu Francu Postiču. Tako so v okviru projekta že organizirali okroglo mizo in pripravili stalno razstavo o življenju in delu Postiča, jutri pa z aktivnostmi nadaljujejo. Podrobneje predsednik Zgodovinskega društva Slovenske gorice Janez Ferlinc:

https://www.rsg.si/mp3/2013/novice/maj/FERLINC 1 (9-MAJ).mp3
Prireditev pripravljajo društvo vinogradnikov, turistično društvo in kulturno društvo Sveta Ana, poleg tega tudi Društvo kmečkih žena in deklet, Občina Sveta Ana ter Zgodovinsko društvo Slovenske gorice:

https://www.rsg.si/mp3/2013/novice/maj/FERLINC 2 (9-MAJ).mp3
Tako imenovano trto Postič bodo ob 17. uri slovesno zasadili na zadnji točki vinogradniške poti, še pojasnjuje Janez Ferlinc:

https://www.rsg.si/mp3/2013/novice/maj/FERLINC 3 (9-MAJ).mp3
Omenimo še vse postaje na 1,2 kilometra dolgi vinogradniški poti: klet z vinoteko (občinska stavba), župnijska cerkev Svete Ane, Poličeva klet, tri počivališča ob vinogradih z ampelografskim vrtom trt, Postičeva hiša s spominsko ploščo iz pohorskega marmorja iz nekdanjega rimskega kamnoloma Hudinja in  Viničarija Pergarjev vrh s kletjo in etnološko muzejsko zbirko ter stalno razstavo o Francu Postiču. Naslednja postaja je ampeleografski vrt trt, ki so dobile lokalno ime pri Sveti Ani, potem postaja ob vinogradu z eko trtami na brajdah, postaja s pojasnitvijo geologije in “terroir”-ja ter razgledno počivališče ob ohranjeni stari štajerski preši in novem vinogradu in trte postič.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X