728×90 – glava
728×90 – glava
Na Sv. Ani ponosni na Postičevo pot

Na Sv. Ani ponosni na Postičevo pot

slacekEden izmed pomembnejših projektov lanskega leta v občini Sveta Ana je bila ureditev vinogradniške-učne poti Franca Postiča. Pot je dolga slab kilometer, na njej pa je moč spoznati življenje in delo pomembnega anovskega vinogradnika, sadjarja in kirurga Franca Postiča. Ob poti so zasadili potomke njegovih sort, prav tako sta  na ogled muzej in stalna razstava na Pergarjevem vrhu. Pot se začne v kleti z vinoteko v občinski stavbi. Nato vodi do bližnje cerkve sv. Ane, čez cesto do počivališča ob vinogradih z možnostjo ogleda 27 vrst trt, od tam pa do Poličeve kleti in Postičeve hiše. Kot nam je povedal anovski župan Silvo Slaček, je še prav posebej zanimiva zgodovina Postičeve hiše:
https://www.rsg.si/mp3/2014/novice/januar/SILVO 1 (14-JAN).mp3
Nekaj sto metrov naprej od Postičeve rojstne hiše je zdaj obnovljena viničarija Pergerjev vrh s kletjo in opremo iz 19. stoletja in etnološko zbirko. Malo naprej je ob poti urejen vrt s 24 sortami trt, ki so dobile lokalno ime pri Sveti Ani. Od tam vodi pot do počivališča ob vinogradu z ekološkimi trtami in brajdami, uredili pa so tudi počivališče s prikazom pedološkega in geološkega opisa vinogradniških leg pri Sveti Ani in Kremberku. Postičeva pot se po 600 metrih konča na razglednem počivališču, ki ga je videti že s prve točke, ob še ohranjeni stari štajerski preši in novem vinogradu.  Ob tem župan Slaček poudarja, da je bil pomemben del projekta tudi modernizacija ceste skozi Kremberk:

https://www.rsg.si/mp3/2014/novice/januar/SILVO 2 (14-JAN).mp3
Omenjena učna pot je  zlasti pomembna za dijake in študente in tudi za ostale, saj bo Občina sodelovala tudi s strokovnimi institucijami s področja vinogradništva in vinarstva. Osnovni namen projekta pa je v kraj privabiti čim več turistov.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X