728×90 – glava
728×90 – glava
V Rušah slavnostna akademija ob obletnici padca 1. Pohorskega bataljona

V Rušah slavnostna akademija ob obletnici padca 1. Pohorskega bataljona

V sredo, 7. januarja, je v Domu kulture v Rušah potekala slavnostna akademija ob 72. obletnici padca 1. Pohorskega bataljona. Slavnostni govornik je bil minister za obrambo Janko Veber, poleg njega pa so se prireditve udeležili tudi župan občine Ruše Uroš Razpet ter poslanki državnega zbora Marjana Kotnik Poropat in Bojana Muršič.

Ob slovesnosti so podelili nagrado in priznanje za pripadnost in trud “ohranjanja vrednot NOB”. Prejela sta ju Stanka Dvornik in Uroš Štanc. Spomnili so se tudi borcev Pohorskega bataljona, ki je bil ustanovljen 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju.

V začetku je enota štela 90 borcev, poveljeval jim je Rudolf Mede. 4. julija 1959 so na kraju poslednjega taborišča in zadnje bitke Pohorskega bataljona odkrili spomenik. Stoji v neposredni bližini nekdanje zemljanke štaba tega bataljona. Z večjimi granitnimi kvadri so označena mesta ostalih zemljank, z manjšimi pa položaji okoli taborišča. Na teh so partizanska imena bork in borcev, ki so padli v zadnjem boju.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X