728×90 – glava
728×90 – glava
Božična zgodba (z zamudo)

Božična zgodba (z zamudo)

Vem, ja! Božič je že zdavnaj mimo in za marsikoga je le še spomin. A vendarle!

Božični čas traja tja do svečnice, do katere pa nas loči še kar nekaj dni, torej… Snega ni in zima je več ali manj zelena, vseeno pa je bila tiste dni okoli novega leta, ko smo se z družbo odpravili na pot, narava lepo pobeljena z nekaj centimetrsko snežno odejo.

Idejo je dal prijatelj, ki je nekaj pravljičnih fotk našel na spletu in seveda izbrskal nekaj podatkov o tem, kam se odpraviti. Ker je tudi v meni še vedno precej otroka, si nisem dal dvakrat reči in že smo šli na pot.

Božična vas leži v Grabovnici na Hrvaškem. Pravzaprav gre za turizem na podeželju – seoski turizam po njihovo, ki leži dobrih 60 km jugovzhodno od Zagreba, blizu Čazme. Saj se spomnite avtobusnega podjetja Čazmatrans. Njihovih avtobusov je bila včasih poleti polna vsa, takrat še naša, obala.

No, zgodbo o Božični zgodbi in Božični vasi je sestavil Zlatko Salaj, ki je z očetom živel v vasi Grabovnica. Na posestvu so imeli tudi skoraj popolnoma porušen mlin. Zlatkove želje po razsvetljenem in bogatem Božiču so v času njegovega otroštva ostale neizpolnjene, saj je mladost preživljal v revščini. Ko je odrasel, je odšel v svet, s trebuhom za kruhom. Uspel je, se vrnil domov in skupaj z družino na domačiji od 1985  leta dalje uresničuje svoje sanje iz otroštva.

Letos je bilo posestvo ožarjeno z več kot miljon in pol lučkami. MILJON IN POL! 1.500 000!
Si predstavljate! Če si ne, je zato tukaj nekaj fotografij, da boste vedeli o čem je govora.

Če boste prihodnjo zimo načrtovali pot v smeri proti Čazmi, si od začetka decembra, pa tja do prve desetine januarja, vsekakor omislite postanek v Grabovnici. Zares boste zazijali, ko boste v temi zagledali pravljično okrašene hiše, drevesa, mostove…

In verjemite: Četudi se sami sebi zdite hudo resni in odrasli, se bo tudi v vas, ob pogledu na toliko lučk, znova prebudil otrok. Vsaj malo… čisto malo. Pa, saj s tem ni nič narobe, kajne!

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X