728×90 – glava
728×90 – glava
Mednarodno športanje gluhih in naglušnih v Podravju

Mednarodno športanje gluhih in naglušnih v Podravju

Minuli konec tedna so prišli na svoj račun športniki. Že deseto leto zapored so pripravili mednarodni turnir v futsalu in peti mednarodni turnir v odbojki za ženske.

Po besedah predsednika Sveta invalidov Mestne občine Maribor Milana Kotnika, se je letos prijavilo rekordnih 21 ekip za futsal in še 8 ekip za žensko odbojko. Tekmovanja so potekala v štirih športnih dvoranah v Mariboru, ta pa so se udeležili gluhi iz osmih držav EU,  iz Srbije ter Bosne in Hercegovine.V mariborskem Štuku so nato pripravili še večerno prireditev in družabno srečanje s kulturnim programom. Podelili so pokale najboljšim ekipam, športnicam in športnikom, ki so se udeležili obeh turnirjev, tako kot slišeča mladina, so se tudi gluhi poveselili ob zvokih glasbe in posebnih svetlobnih efektih.

Društvo deluje že več kot 80 let

Društvo gluhih in naglušnih Podravja Maribor je sicer invalidska organizacija odraslih gluhih in naglušnih prebivalcev 41 občin in mest regije Podravja. Druži jih načelo prostovoljnosti, interesne povezanost, odprtost, prizadevajo si za javno delovanje in vključenost v okolico.

Leta 2013 je društvo praznovalo 80 let od ustanovitve in vsa leta doslej, z izjemo obdobja nemške okupacije v 2. svetovni vojni, ko so bila ukinjena in prepovedana vsa slovenska društva, je organizacija aktivno delovala. Ob tej priložnosti so prejeli tudi “Listino mesta Maribor” za 80 let organiziranega delovanja, za dosežke in zasluge pri polnovrednem vključevanju gluhih, naglušnih in gluhoselepih ljudi v družbeno življenje. Iz prvotne dobrodelnosti je nastalo invalidsko društvo, ki zagotavlja pogoje druženje članov s sebi enakimi, v njihovi organizaciji potekajo številne aktivnosti, prizadevajo si za enakovrednost socialne identitete invalidov sluha in izenačitev možnosti za zadovoljevanje ekonomskih in socialnih potreb, nudijo pa tudi specifično pomoč invalidom z okvaro sluha in govora s področij sociološkega, psihološkega, zdravstveno-rehabilitacijskega, kulturnega in izobraževalnega delovanja, ki jih uporabniki zaradi narave svoje okvare lahko zadovoljujejo le v svoji specifični invalidski organizaciji.

Na njihovi spletni strani lahko preberemo, da pod okriljem Društva gluhih in naglušnih Podravja Maribor delujejo različne skupine, ki se družijo na področju športa, kulture, izobraževanja, računalništva, fotografiranja in snemanja, niso pa pozabili tudi na upokojence.

 

Fotografija je simbolična.

 

 

 

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X