728×90 – glava
728×90 – glava
Vas zanima domača in umetnostna obrt?

Vas zanima domača in umetnostna obrt?

V okviru LAS Ovtar-jevega projekta Učeče se kmetije – Po znanje na podeželje – bodo v začetku februarja pripravili dve delavnici s prikazom domače umetnostne obrti. 

Na LAS Ovtar-ju Slovenskih goric so se odločili, da pripravijo delavnice prikazov domače in umetnostne obrti, mreže Učnih kmetij z območja osrednjih Slovenskih goric. V torek, 10. februarja bo dopoldan delavnico pletenja košar vodil Ivan Vajngerl, v petek 13. februarja pa se lahko udeležite delavnice Tradicionalna peka kruha in domačih dobrot, ki bo posvečena oljovi pogači, potekala pa bo na kmetiji Šipek v Peščenem vrhu.

Težnja po ohranitvi tradicionalnih znanj ostaja 

Domače obrti so že v preteklosti ljudem omogočale zaslužek in s tem preživetje  mnogim družinam. Med te je sodilo izdelovanje najrazličnejših lesenih predmetov za vsakdanjo rabo, v Sloveniji so se razvila razna lončarska središča, tudi v Slovenskih goricah je bilo razširjeno kovaštvo in pletarstvo. Danes po vsem svetu vedno več pozornosti posvečamo ohranjanju teh številnih žlahtnosti, spretnosti in znanj, mojstrstvu in vrhunskim unikatnim izdelkom. Marsikatera obrtna in tradicionalna znanja so se ohranila vse do danes, spet druga so skoraj pozabljena, med prve zagotovo spada pletarstvo in domača peka.

Predhodne prijave udeležencev sprejemajo na sedežu LASa, prijave pa so potrebne zaradi zagotovitve količine potrebnega materiala za delavnice in organizacije prostora.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X