728×90 – glava
728×90 – glava
27. januar: Dan spomina na žrtve holokavsta

27. januar: Dan spomina na žrtve holokavsta

Na OŠ Sveta Ana so devetošolci v sodelovanju s Sinagogo Maribor ob dnevu spomina pripravili priložnostno razstavo. Razstava bo na ogled v šolski knjižnici OŠ Sveta Ana vse do petka, 30.1.2015.

70 let od osvoboditve taborišča Auschwitz

27. januarja mineva natanko 70 let od osvoboditve zloglasnega taborišča Auschwitz, ki je dokončno razkrila grozljivo usodo Judov in mnogih za nacistični režim nesprejemljivih pripadnikov različnih etničnih, verskih in političnih skupin, homoseksualcev ter telesno in duševno prizadetih ljudi v času druge svetovne vojne.

Beseda holokavst se prvotno nanaša na žgalno daritev starih Grkov in Rimljanov, pri kateri se daritvena žival popolnoma sežge. Pozneje se je beseda pričela uporabljati kot sinonim za množično uničenje ljudi, običajno s sežigom. V mednarodnem zgodovinopisju je v uporabi tudi termin ŠOA (hebr. Šo’ah (nepričakovani) propad, uničenje), ki označuje množično iztrebljanje Judov v nacističnih koncentracijskih taboriščih med drugo svetovno vojno. Holokavst je bila možen znotraj tradicije antisemitizma, ki je dosegel tragičen vrh z najbolj radikalnim množičnim uničenjem Judov v njihovi zgodovini.

Holokavsta se spominjajo širom po Sloveniji

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta se v sklopu projekta Šoa – spominjajmo se organizatorji širom po Sloveniji z različnimi dogodki poklanjamo spominu na vse žrtve holokavsta, tako tiste, ki so življenje izgubili, kot tudi tiste, ki so preživeli. »Upanje živi, dokler se ljudje spominjajo,« je pred mnogimi leti zapisal Simon Wiesenthal (povzeto po Holokavst 1933−1944 (Pogum, da se spominjamo), razstava v Sinagogi Maribor, 2004−2005), in spominjati se pomeni tudi opogumljati zdajšnje in prihajajoče generacije k razumevanju in preprečevanju okoliščin, ki so privedle do holokavsta, ter jih ne nazadnje ozaveščati o pomembnosti strpnosti in spoštovanja človekovih pravic.

Častni pokrovitelj projekta Šoa – spominjajmo se 2015 je dr. Miro Cerar, predsednik Vlade Republike Slovenije.

Celotni program prireditev

Organizatorji: Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor, Mariborska knjižnica, Salon uporabnih umetnosti, OŠ Draga Kobala Maribor, Prva gimnazija Maribor, Zavod za kulturo in promocijo Lendava, Sinagoga Lendava – Slovenski muzej holokavsta, Zveza kulturnih društev Lendava, Knjižnica Lendava, Dvojezična srednja šola Lendava, Dvojezična osnovna šola I Lendava, Mladinsko kulturni inkubator Mansarda – Zavod aktivne mladine Lendava, Kulturno društvo Lendava, Društvo za ustvarjalnost in izobraževanje Art vizija Črenšovci, Društvo zbirateljev Pomurja Lindva, Dejan Süč, OŠ Sveta Ana, Pomurski muzej Murska Sobota, Mestna občina Murska Sobota, OŠ Pesnica, OŠ Starše, ZZB za vrednote NOB Slovenije – Koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Mini teater, Judovski kulturni center Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Gimnazija Nova Gorica, Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica, Pavlova hiša – Potrna, Mladinski center Hiša mladih Ajdovščina

Koordinator projekta: Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor

vir: http://www.sinagogamaribor.si

Holokavst (lat. holocaustum iz gr. holókauston ‘žgalna daritev’): oznaka za nacistično množično uničevanje, zlasti Judov, med drugo svetovno vojno.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X