728×90 – glava
Gramofonoteka v Mariboru polni svoje arhive

Gramofonoteka v Mariboru polni svoje arhive

Domen Kozole iz Združenja za promocijo in soustvarjanje urbane kulture in KID Alphawe nam je v včerajšnji oddaji Pod zvezdami predstavil nadvse zanimivo Gramofonoteko, poslušalnico gramofonskih plošč. Kljub digitalni dobi, gramofonske plošče in z njimi glasba iz 70ih in 80ih še vedno žanjejo zanimanje in ostajajo v ikoni legendarnih. 

Gramofonoteka v Mariboru, ki šteje skoraj leto dni obstoja, je tudi informacijsko izobraževalna glasbena postojanka in je prostor, v katerem se lahko informirate o prihajajočih glasbenih dogodkih in se izobražujete na delavnicah. Za promocijo vinilk se je naš sogovornik odločil predvsem zaradi lastne ljubezni do gramofonskih plošč in kot pravi, je njegov namen povezovanje ljudi, ki imajo radi glasbo ne glede na žanr. Za tovrstne nosilce zvoka so se odločili zato, ker te izražajo veliko več pristnosti in osebne note, kot digitalni mediji, predvsem pa je vinilke potrebno negovati. Prav to pa napeljuje k bolj osebnemu odnosu med poslušalcem in glasbenim medijem.

Ustanavljajo knjižnico gramofonskih plošč

Eden izmed njihovih najaktualnejših projektov je zbrati arhiv in ustanoviti knjižnico gramofonskih plošč, ki jih je izdala mariborska založba Helidon. “Po našem mnenju predstavlja takšen arhiv zelo pomembno kulturno dediščino, ki jo je potrebno zaščititi. Dovolj zgovorno je že dejstvo, da izdaje niso zbrane niti v arhivih današnjega pravnega naslednika – Založbe Obzorja,” dodaja Domen. Prav zaradi tega iščejo razne gramofonske plošče, med katerimi bi se morda našla takšna, ki jim še manjka. Sicer pa jih v Gramofonoteki zanimajo tudi ostale gramofonske plošče, za katere bi bili pripravljeni ustrezno plačati.

Domna iz Gramofonoteke in njegove pripovedi o glasbi iz 70ih in 80ih let lahko na naših valovih znova slišite to nedeljo ob 20.00 uri. Če vas zanima kdaj, kje in s kom so glasbene skupine iz tega obdobja posnele svoje komade potem oddaje nikar ne zamudite. 

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X