728×90 – glava
728×90 – glava
Lenarška občina z novo povprečnino 90 tisoč evrov manj kot lani

Lenarška občina z novo povprečnino 90 tisoč evrov manj kot lani

Predsednik Vlade RS Miro Cerar, ki je bil zadnji pogajalec s strani Vlade RS, je včeraj predlog občin v osnovi sprejel. Povprečnina za financiranje občin tako naj ne bi bila nižja od 525 evrov na prebivalca.  

Končni dogovor o višini povprečnine je tako pogajalski uspeh občin, pravijo njeni predstavniki. Kot so poudarili, je posebej pomembno še to, da se sedanja Vlada tudi zavezuje k zmanjševanju stroškov, ki jih nalaga občinam. Zaradi zmanjševanja sredstev, ki jih za njihovo delovanje nameni država in pogajanj, ki so potekala včeraj, so namreč mnoge občine s sprejemanjem proračuna za letošnje leto nekoliko počakale in sprejele začasno financiranje, spet druge so prihodkovno stran proračuna nastavile na podlagi trenutnega vladnega predloga.

Združenja občin in vlade so se tako uskladili, da naj bi v prvih mesecih letos višina povprečnine ostala 525 evrov, nato pa bo znižana za toliko, za kolikor bodo uspeli s sistemskimi spremembami znižati stroške občin. Preverili smo kaj to pomeni za osrednjo občino Slovenskih goric, Lenart in prisluhnili tamkajšnjemu županu, ki pa v ukrepu ne vidi toliko uspeha.

Kramberger na predlog vlade gleda kot na odlaganje problema 

Za Občino Lenart to pomeni cca 90.000 EUR manjši prihodek od lanskega, če k temu prištejemo še verjetni izpad drugih državnih prihodkov, predvsem iz 23. člena ZFO smo takoj pri okvirni  številki 200.000 EUR. Predlog vlade, da naj bi se v prihodnjem letu postopoma zniževala povprečnina, je zgolj odlaganje problema za nekaj mesecev. Načrtovani interventni ukrepi, ki bi naj znižali stroške občine namreč v okviru, kot so sedaj predlagani, tem ne bodo prinesli znatnega znižanja stroškov,” nam je zaupal lenarški župan, Janez Kramberger.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X