728×90 – glava
728×90 – glava
Previdnost je mati modrosti!

Previdnost je mati modrosti!

A pregovor tu obstane. O očetu ni govora.

Torej lahko iz tega sklepamo dvoje: ali je mati previdnost feministka in se je zavestno odločila svojo hčerko modrost vzgajati kar sama, ali pa je bila (glej ga zlomka!) mati previdnost vsaj enkrat neprevidna…

Torej?

A šalo na stran! Zadnjih nekaj dni nam kaže, da človek ni nikoli dovolj previden. Sneg, ki je vsaj za silo pobelil naše lepe zelene griče je hkrati pobelil tudi ceste. In te bele ceste so kaj hitro spolzke. In ko so spolzke, poka. Pločevina namreč. Cesta ni igrišče! Zato vožnjo prilagodite voznim razmeram! Tako svetujejo policisti, tako svetujejo tudi strokovnjaki za vožnjo. In tako je tudi prav. Saj z neprimerno vožnjo ogrožamo ne le sebe, temveč tudi druge udeležence v prometu. Zato je previdnost, ki jo na začetku tega sestavka omenjamo, še kako na mestu. Vedno, ne le pozimi. In povsod, ne le na cesti.

Da je tale „povsod“ nujno dodati, kaže obvestilo, ki je zadnje dni prišlo iz naše najbolj domače banke – Nove KBM. Da nepridipravi kradejo identiteto. Z lažnimi spletnimi stranmi. Z lažnimi elektronskimi sporočili. In, seveda, identiteto kradejo predvsem zato, ker lahko potem kradejo tudi denar. Vaš denar! In da zato velja biti previden.

Pravzaprav nič novega. Če smo že pričeli z reki, lahko z njimi tudi nadaljujemo: Previdno z denarjem! To velja že od nekdaj. Le da smo se malce polenili in da si mislimo, da se elektronike ne da tako enostavno zmanipulirati, kot ljudi. Da pa je ves ta moderen skupek računalnikov, interneta, programov, bank in kaj vem česa še vse, pravzaprav le sredstvo, ki ga nepridipravi spretno izkoristijo ter nas s pomočjo vsega tega okradejo, pa pozabljamo. Pozabljamo pa tudi to, da na koncu itak poplačamo vse račune sami. Zatorej previdno!

Je pa še nekaj! Prevelika previdnost je velikokrat vzrok, da ni napredka. Kajti (spet pregovor), kdor riskira, profitira. (ali pa tudi ne). Vsekakor velja, da je kdaj pa kdaj treba na previdnost pozabiti in se pač prepustiti toku ali, še pomembneje za napredek, kdaj tudi tvegati. Le tako bomo spoznali kaj novega in dosegli več. In ne bomo zapečkarji, kar je še ena (slaba) lastnost premnogih slovencev.

Ampak, s tem sem nehote zašel že na neko drugo področje. Tisto, ki je bliže hčerki matere previdnosti. Modrosti, namreč. Njej pa bomo namenili tale prostor kdaj drugič.

Do takrat pa: previdno!

P.S.: Komentarji so seveda zaželjeni!

(Fotografija je simbolična in ne odraža finančnega stanja avtorja)

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X