728×90 – glava
Zakon o študentskem delu urejen, posredovanje še zmeraj v rokah študentskih servisov

Zakon o študentskem delu urejen, posredovanje še zmeraj v rokah študentskih servisov

Z včerajšnjim dnem so pričele veljati določbe novele zakona za uravnoteženje javnih financ, po katerih bo študentov neto zaslužek manjši, a bo študent vključen v pokojninsko zavarovanje, obremenitev delodajalca pa bo nekoliko večja. 

Ob uvedeni spremembi smo za komentar povprašali predsednika Študentskega kluba Slovenskih goric, Klemna Leopolda, ki na zakon gleda zelo pozitivno, moti ga le dejstvo, da posredovanje ostaja v rokah privatnih študentskih servisov.

Kot prvo, je to učinkovit varčevalni ukrep. S seboj pa nosi tudi veliko pozitivnega s socialnega vidika. Študentsko delo bo od zdaj naprej, po mojem mnenju, bolj cenjeno, priznano kot delovne izkušnje oz. prišteto k delovni dobi. S tem bo (vsaj upam) konec tudi izkoriščanja sposobnih in za delodajalce ugodnih študentov, ki so opravljali preveč odgovorna dela, kot so denimo  dela v upravah bank ali večjih podjetjih. Pozitvno je tudi, da nosi zakon še prispevek varstva pri delu, kar mislim, da je v imenu promocije socialne države seveda nujno potrebno. Edina stvar, ki me moti je, da posredovanje ostaja v rokah privatnih študentskih servisov, ki se zagovarjajo z učinkovitostjo in s tem upravičijo vse netransparentnosti. Žalosti me, da tega ni sposoben prevzeti npr. Zavod za zaposlovanje,” argumentira sogovornik.

Namesto 100 evrov, odslej 85 evrov 

Obremenitev študentskega dela za delodajalce se z dosedanjih 30,38 odstotka dviguje na 33,74 odstotka. Če je delodajalec za plačilo študentu v višini 100 evrov do zdaj moral plačati 130 evrov, bo tako po novem moral odšteti 133 evrov. Študent bo namesto celotnih 100 evrov, kot doslej, dobil neto 85 evrov, a bo vključen v pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X