728×90 – glava
728×90 – glava
Največje povpraševanje po kadrih z zaključeno srednjo strokovno šolo

Največje povpraševanje po kadrih z zaključeno srednjo strokovno šolo

Pri največjem zaposlitvenem portalu Moje delo so lani zabeležili 20 odstotno rast števila ponudb za nova delovna mesta. Največje povpraševanje je bilo po kadrih z zaključeno srednjo strokovno šolo, padec ponudbe so opazili za profil najnižje in najvišje izobraženih. 

Kot poročajo iz zaposlitvenega portala Moje delo, je lansko leto trg dela zaznamovala rast posameznih gospodarskih panog, kar se je odrazilo tudi v povečanju oglasov za nova delovna mesta. Največji skok v ponudbi novih delovnih mest so pri največjem slovenskem zaposlitvenem portalu Moje delo opazili v turizmu, komerciali, transportu, proizvodnji, trgovini, lesarstvu in tehničnih storitvah. Konstantna ponudba del pa ostaja na področju medijev, znanosti in javnega sektorja.

Največje povpraševanje po kadrih z zaključeno srednjo strokovno šolo

V minulem letu so pri zaposlitvenem portalu Moje delo opazili kar 44 odstotno rast povpraševanja po kandidatih z dokončano srednjo strokovno šolo, povečala se je tudi ponudba prostih delovnih mest za posameznike z dokončano gimnazijo, ostalimi štiriletnimi šolami in dokončanimi višješolskim strokovnim programom. Za 16 odstotkov se je dvignilo tudi povpraševanje po kandidatih s poklicno šolo. Opazili pa so padec ponudbe za profil najnižje in najvišje izobraženih posameznikov – za tiste s končano osnovno šolo in kandidate s končanim doktorskim študijem.

Dobre novice, po podatkih omenjenega portala, prihajajo iz Osrednjeslovenske, Gorenjske, Savinjske, Notranjsko-kraške in Primorske regije, kjer beležijo večjo rast ponudbe novih delovnih mest. Zaznali pa so tudi povečano povpraševanje tujih podjetij po kvalificiranih delavcih iz Slovenije.

Razmislite o zelenih poklicih prihodnosti

Lansko leto je gotovo najbolj zaznamovalo povečano povpraševanje po strokovnem kadru , med oblikami zaposlitve pa prevladujeta redna zaposlitev za nedoločen in določen čas. Napovedi za leto 2015 so optimistične tudi glede januarskih podatkov. Ob bližajočih se informativnih dnevih pa direktor zaposlitvega portala Moje delo Zoran Savin mladim svetuje, naj razmišljajo tudi o »zelenih« poklicih prihodnosti.

Fotografija je simbolična. 

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

X