728×90 – glava
728×90 – glava
Nova čistilna naprava v Radgoni v zaključnih fazah

Nova čistilna naprava v Radgoni v zaključnih fazah

V okviru projetka Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Mure se zaključuje izgradnja nove čistilne naprave, kjer trenutno potekajo fasaderska in keramičarska dela. Sama čistilna naprava je vredna okrog 9 milijonov evrov, delovati pa naj bi začela prve dni junija. 

Kot je danes na tiskovi konferenci razložil župan Stanislav Rojko, gre za menda največji projekt v občini Gornja Radgona, ki zahteva toliko finančnega vložka. Celoten projekt, vključno s kanalizacijskim sistemom, zgrajenim od prej, znese na okrog 11 milijonov 800 tisoč evrov, ki ga delno financira RS ter Kohezijski sklad Evropske unije v okviru operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture, svoj delež pristavi tudi občina sama.

Pri projektu gre za odvajanje odpadnih voda v delu občine, kjer je gosta poseljenost, glavni cilj tega pa je rešitev težav z onesnaževanjem podzemne in površinske vode.

Zgodba bo končana, ko se pridobi uporabno dovoljenje

Če takole čez palec povem, so gradbena dela na obeh fazah, kanalizacijskem sistemu in čistilni napravi sami, že skoraj končana. Prvi je končan do 98 odstotkov, le pri črpalnih točkah je potrebno še nekaj postoriti. Čistilna naprava je v grobem zaključena, izvajajo se že fasaderska in keramičarska dela, nato steče še zaključna faza, montaža strojne opreme,” pojasni Rojko in dodaja, da bo stvar pričela delovati prve dni junija, ko naj bi pričeli s poskusnim obratovanjem.

Namreč, po novi uredbi poskusno obratovanje traja eno leto in šele po poskusu lahko občina dobi uporabno dovoljenje za ves sistem. Tega bo od Upravne enote pridobila, ko bodo na izhodni strani ČN parametri v dovoljenih mejah, takšnih kot jih predpisuje država. Župan je prepričan, da bodo uporabno dovoljenje pridobili prej kot v enem letu, saj zatrjuje, da je ČN grajena kvalitetno in da bodo parametri v skladu z zahtevami. Sicer pa zaključek celotnega projekta Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Mure predvidevajo konec tekočega leta.

Strošek za občane še neznan

Čistilna naprava je grajena za 8800 populacijskih enot, ni pa še znano kakšen strošek bo naprava prinesla občanom oziroma kolikšne bodo cene priključkov. Kot zatrjuje Vladimir Mauko, vodja oddelka za javno infrastrukturo in razvojne zadeve v občinski upravi, pravne podlage za reševanje tega vprašanja že potekajo.

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

X